Каталог несмертельної зброї США з'явився в інтернеті

В інтернеті опублікований список вже існуючої і спроектованої несмертельної зброї, яку хотіли б отримати американські військові

У списку фігурують лазери і теплові промені для розгону натовпу, а також підводні рушниці, що викликають нудоту у ворожих аквалангістів.

За словами фахівців, цей каталог в першу чергу призначений для того, щоб стимулювати інтерес у представників армії і флоту і таким чином забезпечити подальше фінансування розробок, які замовники вважатимуть перспективними.

На сайті стверджується, що цей список, іменований довідником несмертельної зброї, був складений департаментом об'єднаного управління несмертельного оборонного озброєння (JNLWD).

Представниця міністерства оборони США не стала заперечувати або підтверджувати справжність цього документа.

Ярмарок безглуздих ідей


Текст цієї доповіді був опублікований пацифістським сайтом суспільного інтелекту, який не вперше розголошує таємні документи військових відомств США.

На більш ніж 100 сторінках викладаються характеристики кожного виду зброї, а також можливі негативні наслідки її застосування.

Як один з прикладів наводиться "імпульсна підводна рушниця" здатна вражати ворожих аквалангістів звуковою хвилею, викликаючи у них сильну нудоту.

У доповіді вказується, що ця рушниця перебуває на стадії розробки, і відзначається його "потенційна загроза для морських організмів".

У каталозі наводяться і більш фантастичні розробки. Наприклад, автори одного з проектів пропонують переривати аеродинамічні потоки навколо крил ворожого літака за допомогою лазера, змушуючи супротивника змінювати напрямок польоту.
Нездійснені проекти

Департамент несмертельних озброєнь був створений у 1996 році після операцій в Сомалі та Боснії, в яких брали участь американські військовослужбовці.

"Тоді з'ясувалося, що операції такого роду вимагають нового підходу, який відрізняється від традиційних методів придушення і знищення супротивника", - говорить Джеймс Льюїс, співробітник Центру стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні.

За його словами, несмертельні види озброєнь виявляються особливо корисні в ситуаціях, які вимагають створення контрольно-пропускних пунктів і блок-постів на дорогах.

Однак департамент несмертельних озброєнь не раз піддавався критиці за розтрату грошей на проекти, з яких нічого не вийшло.

У доповіді 2009 року Відділу з обліку витрат уряду США йшлося, зокрема, що департамент витратив 386 млн. доларів на 50 проектів, які не привели до створення нових видів озброєнь.


http://ua.korrespondent.net/world/1304757-katalog-nesmertelnoyi-zbroyi-ssha-zyavivsya-v-interneti

Коментарі