Ескадрений міноносець "Десна"

 На одному з аукціонів надибав на німецьке фото 1941 року із зображенням радянського есмінця «Десна». А ні обставин під час яких було зроблено даний знімок, ні про його автора знайти інформації не вдалося. 

Проте в інтернеті немало інформації про сам корабель.

Човен було закладено в листопаді 1913 року на Усть-Іжорській судноверфі в Санкт-Петербурзі.

Восени 1915 "Десну" було спущено на воду, і влітку 1916 р. - зараховано до складу 2-го дивізіону мінної дивізії Балтійського флоту. Під час Першої світової війни «Десна» несла дозорну та конвойну служби, здійснювала мінні постановки та забезпечувала  прикриття інших сил російського флоту у Балтійському морі.

Весною 1921 року судно увійшло до складу Морських сил Балтійського моря, у складі яких 31 грудня 1922 року було перейменовано на есмінець «Енгельс». 

Під час радянсько-фінської війни «Енгельс» виконав 2 бойові походи, які, проте, фінам відчутних збитків не нанесли. 

У роки ІІ сітової війни "Десна" («Енгельс») брала участь у мінно-загороджувальних операціях флоту та несла конвойну службу (у червні-серпні 1941 року). 

7 серпня 1941 року на рейді Рогокюля в бухті Мухувейн, човен отримав тяжкі пошкодження, зазнавши авіаційного нальоту, у момент приймання палива. Судно врятувалося і, попри пошкодження, своїм ходом дійшло до Таллінна, звідки після попереднього ремонту, відійшло у Кронштадт. 24 серпня 1941 «Енгельс» після ремонту, у складі конвою з семи кораблів, залишив Кронштадт і попрямував до  мису Юмінда (Естонія), де підірвався на німецьких мінах і затонув. 

Судячи з надпису на звороті світлини, німці продовжували називати "Енгельс" "Десною". Цілком можливо, що дана світлина є останнім знімком човна.




Коментарі