70 років тому до СРСР прибув перший Північний конвой із допомогою від західних союзників

70 років тому СРСР почав отримувати
по морю допомогу від західних союзників
Сьогодні, 31 серпня виповнюється 70 років із дня прибуття в Архангельськ першого британського Північного конвою з продовольством і озброєнням для допомоги СРСР у боротьбі з гітлерівською Німеччиною.

Перший союзний конвой Дервіш (шість транспортів, два есмінці, чотири корвети, три тральщики) доставив до СРСР 10 тонн каучуку для військової промисловості, 16 винищувачів разом із льотним складом, стрілецьку зброю, продовольство й медикаменти.

Конвої формувалися на базі Лох-Ю (Великобританія), в Рейк'явіку і затоці Хваль-фйорд (Ісландія). Маршрути їхніх переходів пролягали залежно від льодової обстановки у Гренландському й Баренцевому морях північніше або південніше від острова Ведмежий (Норвезьке море).

Всього у 1941-1945 роках в радянські порти прибув 41 конвой і пішло з них 36. Із 813 транспортів, що слідували у складі конвоїв до радянських портів, противник потопив на переході 61, ще 33 транспорти з різних причин повернулися до своїх баз.


У зворотному напрямку вийшло 713 транспортів, з них загинуло 30 і повернулося в порти відправлення вісім.

Союзні й радянські надводні кораблі та палубна авіація, що входили до складу конвоїв і сил прикриття, а також базова авіація, що завдавала ударів по пунктах базування німецьких кораблів, потопили 17 підводних човнів, два лінкори і три есмінці.

За роки війни через Північний морський шлях пройшло близько 22% вантажів по ленд-лізу - це 3450 тисяч тонн.

Нагадаємо, 18 серпня виповнилося 70 років із дня, коли в Запоріжжі працівники НКВС, побоюючись швидкого наступу німецьких військ, підірвали греблю ДніпроГЕС.

Коментарі