Любка Колеса - видатна українсько-канадська піаністка та викладачка музики

Любка Колеса (19 травня 1902 у Львові - 15 серпня 1997 року в Торонто) - українсько-канадська піаністка та викладачка музики. Дядько артистки Філарет Колеса був етнографом-музикознавцем, який досліджував українську народну музику. Її двоюрідний брат Микола Колеса - відомий український композитор та диригент. Батько - Олександр Колесса - був членом Рейхсрату передлітовського (австрійського парламенту).


Бабуся піаністки, студентка польського професора у Львівській консерваторії Кароль Мікулі (учениця Фридерика Шопена), дала своїй онуці перші уроки фортепіано. У 1904 році родина Колес переїхала до Відня. Там Любка продовжила своє навчання в Музичній академії Відня. Цікаво, що навчалася вона разом з останнім учнем Франца Ліста Емілем фон Зауером. 


Після здобуття музичної освіти, у 1920 році Любка Колеса розпочала свою професійну кар'єру музикантки. Вона активно гастролює Європою та записує твори в студіях звукозапису. 13 березня 1939 року піаністка виходить заміж за британського дипломата в Празі Джеймса Едварда Трейсі Філіпса. За збігом обставин, весілля відбулося за два дні до нападу нацистів на Чехословаччину.



Початок війни змушує родину емігрувати. У 1940 році вона оселилася в Оттаві. В Канаді артистка продовжує активно виступати і гастролювати країнами Північної та Південної Америки. По заваершенню в 1954 році концертної діяльності Любка Колеса цілком присвячує себе педагогіці. Вона викладає фортепіано в Королівській музичній консерваторії в Торонто, в Еколе де Мюзик Вінсент д'Інді в Монреалі, в університеті Макгілла, а також в Українському музичному інституті в Нью-Йорку та в Квебекській консерваторії.



У 2003 році друзями та колишніми студентами професорки Любки Колеси було засновано спеціальну фортепіанну премію, яку у 2014 році перетворено на стипендію для видатних студентів у класі фортепіано.

Любка Колесса за фортепіано. Начерк1925 р. Художник Олекса Новаківський




Коментарі