З історії Північно-Кримського каналу

Газета "Комсомолець Чернігівщини" 16 грудня 1962 р. повідомила про здачу в експлуатацію в Кримській області нової 20-кілометрової ділянки Північно-Кримського каналу. Рішення про будівництво каналу прийняли 21 вересня 1950 року постановою ЦК ВКП(б) і Ради Міністрів СРСР про будівництво Каховської гідроелектростанції на річці Дніпро, Південно-Українського та Північно-Кримського каналів. 

У 1951 році Міністерство зв'язку СРСР випустило поштову марку, присвячену ще не побудованому Північно-Кримському каналу. Ця марка має особливість — замість Каховської ГЕС, яка ще не існувала у 1951 році, автори марки поставили зображення Дніпрогесу. 

Однак, щодо початку будівництва існують розбіжності. Так за офіційними даними будівництво каналу та зрошувальних систем розпочато в 1957 році. Власне, про цей рік, як початок будівництва, йдеться в Українській радянській енциклопедії та у wikipedia. Але в чернігівській обласній газеті "Деснянська правда" від 17 квітня 1952 року можна знайти розлогий матеріал про те, як проходило будівництво каналу і що його завершення (а не початок) заплановане на 1957 рік. 

В інтернеті можна також знайти світлину жовтня 1963 р. на якій перший секретар ЦК КПРС Микита Хрущов і перший секретар ЦК КП України Петро Шелест перерізають стрічку під час урочистого відкриття Північно-Кримського каналу. Себто, датою офіційного відкриття каналу можна вважати не 1957, а 1963 рік. 

Але це не означає що з офіційним відкриттям Північно-Кримський канал повноцінно запрацював. За тією ж офіційною інформацією будівництво першої черги каналу завершено аж через 12 років - 29 грудня 1975 року із вводом в експлуатацію Керченського водосховища. 

Будівництво другої черги - зведення Міжгірного водосховища для забезпечення водою Сімферополя і Південного узбережжя Криму - було розпочато у квітні 1979 року і завершено у 1986 р. 

15 липня 1983 року розпочалося будівництво третьої черги каналу, яка так ніколи і не була завершена. В планах існував проєкт побудови ще й четвертої черги каналу. Але далі проєктної документації справа так і не пішла... 

З квітня 2014 по березень 2022 р.р. Канал був перекритий на вході до Криму. В перший день повномасштабної російської збройної агресії 24 лютого 2022 року російські окупанти захопили Каховську ГЕС та, відповідно, початок каналу. Після знищення в червні 2023 р. греблі Каховського водосховища подача дніпровської води каналом до Криму зупинилася.

"Комсомолець Чернігівщини" 16 грудня 1962 р.
Скан газети з приватної колекції Олександра Соломахи

У 1951 році Міністерство зв'язку СРСР випустило марку, присвячену ще не побудованому Північно-Кримському каналу. Джерело - Wikipedia

Жовтень 1963 р.

"Деснянська правда", 17 квітня 1952 р.


Коментарі