10 липня винахіднику рамкового бджільництва Петру Івановичу Прокоповичу 247 років.

Народився в 1775 році в селі Митченки поблизу Батурина в сім'ї дворянина-священика козацького роду. Навчався у Києво-Могилянській Академії. Після навчання служив у Переяславському кінно-єгерському полку. З військової служби звільнився 1798 року в ранзі підпоручника.

Після відставки почав займатися бджільництвом на пасіці меншого брата Степана, і до 1808 року вже мав 580 вуликів.

Вулик Прокоповича дозволив вилучати мед, не винищуючи димом бджіл, як це практикувалося в ті часи. Нині рамкою оперують мільйони пасічників у світі.

Ще один визначний винахід Прокоповича — дерев'яна перегородка з отворами, через які проходять тільки робочі бджоли, що дає можливість отримувати чистий мед у рамках.

Прокопович створив першу в Російській імперії та єдину тоді в Європі школу пасічників. Спершу вона містилася в рідному селі пасічника — Митченках Конотопського повіту Чернігівщини, а з 1830 року — на хуторі Пальчики, купленому спеціально для цієї мети. За 53 роки існування школи з неї вийшло понад 700 кваліфікованих пасічників. За своє життя надрукував понад 60 статей в газетах і журналах.

Помер винахідник у 1850 році. Похований у селі Пальчики, де містилася його школа. До одного з ювілеїв Прокоповича на його могилі було встановлено бронзовий пам'ятник (скульптор Геннадій Єршов). Але мисливці за кольоровими металами пам'тник вкрали... Низкопробній бетонній копії пам'ятника теж не повезло. Вона стоїть пошкоджено. 

Фото 23 серпня 2021 року. Автор - Олександр Соломаха.

Текст за матеріалами wikipedia














Коментарі