МОВОЗНАВЧА НАРАДА В КАМЯНЦІ-ПОДІЛЬСЬНОМУ

Двотижневик на правах рукопису "Український вісник". Берлін, 27 грудня 1942 р. Орґан Українського Національного Обєднання.

МОВОЗНАВЧА НАРАДА В КАМЯНЦІ-ПОДІЛЬСЬНОМУ

Викладачі української мови й завідувачі народніх шкіл зїхалися до Камянця-Подільського на нараду, що відбулася 23. жовтня ц. р. Нарада відзначилася тим, що на пій занято гостро вороже становище до т. зв. «советських дивоглядів» в українській мові. 

Учасники переглянули ряд питань з лексики, правопису, вимови, наголосів, і т. п. Постановлено вживати букву «ґ» в українських словах до того часу, поки не вирішиться остаточно, справа правопису. Далі вирішено вживати закінчення «и» в родовому відмінку однини іменників жіночого роду з основою на два приголосні (ясність - ясности), а також в словах любов (любови), сіль (соли), кров (крови), осінь (осени), Русь (Руси). Також треба вживати - народній, східній, західній; в давальному й місцевому відмінках однини придержуватися українських закінчень (брат - братові, дуб - дубові, хлопець — хлопцеві). Висліди конференції переслано всім викладачам фахових шкіл для того, щоб вони змогли в себе внести відповідні корєкти.

Коментарі