60 років тому в моду увірвалися вироби і штучної тканини "болонья"

60 років тому в моду увірвалися вироби (насамперед плащі) зі штучної тканини "болонья". А через 10 років - у 1972 році - плащі з болоньї вже активно рекламувала Чернігівська обласна газета "Деснянська правда".

Плащі з цієї синтетичної тканини, як розповідав рекламодавець фірма "Одяг", "легкі, зручні, практичні, надійні захисники від дощу та вітру. Легко вміщуються в маленькій жіночій сумочці" Назва тканини походить від назви італійського міста Болонья. «Болонья» потрапила в СРСР з Італії на початку 1960-х років. 

За інформацією wikipedia, спочатку штучна тканина вироблялася на Наро-Фомінському шовковому комбінаті, де перейняли італійський досвід її виготовлення. 

Вважається, що справжня мода на болонью прийшла в СССР у 1962 році після виходу в прокат італійсько-французької кінострічки "Рокко і його брати" (1960 р.) з Аленом Делоном та Анні Жирардо. Режисер: Лукіно Вісконті.

За радянських часів болонья вважалася дорогим і, природно, дефіцитним матеріалом. Саме таку згадку про болонью можна знайти у В. С. Висоцького у пісні «Діалог біля телевізора» (1973): 
… Мои друзья — хоть не в болонии, зато не тащат из семьи! 
А гадость пьют из экономии, хоть поутру, да на свои. 

P.S. На останньому фото мій батько Микола Соломаха. Орієнтовно 1968 рік.





Коментарі