Земська народна школа у Блистові

28 серпня 2021 р. мав нагоду побувати в селі Блистова, що на Менщині, Чернігівщина. А привела мене туди надзвичайно цікава подія - «Богатир-FEST» імені Терентія Кореня. Це саме той Терентій Корінь, який увійшов в історію, як «Переможець левів». У 1907 році в Чикаго на арені цирку силач переміг лева, за що отримав однойменну золоту медаль. Серед інших нагород Терентія – 7 золотих хрестів, 9 золотих медалей, срібні та бронзові медалі чемпіонатів світу з важкої атлетики. Себто, не лише виступи на арені цирку прославили силача, але й численні видатні перемоги на професійній спортивній ниві.

Позаяк, мій пост не про Терентія Кореня, який є родом із Блистова. А про будівлю колишньої земської народної школи в якій два роки поспіль (1891 - 1893) навчався майбутній чемпіон. Ця споруда збереглася й донині, хоча і в неприглядному виді. 

Як свідчать записи Менського районного краєзнавчого музею імені Покотила, у 1860 р. у Блистові було відкрито першу церковноприходську школу грамоти. Знаходилася вона на кухні в дяка Л. С. Карасика-Світлицького. У 1879 р. була відкрита земська народна початкова сільська школа з трирічним курсом навчання. Для цього було спеціально збудоване невелике приміщення. Саму ж будівлю школи,  про яку йде мова, з цегли зведено у 1898–1899 рр. Вона складалася з двох класних приміщень та двох квартир для вчителів. 

За період радянської влади приміщення земської школи використовувалося переважно за її первісним призначенням. Але про те, що в ній навчався славетний земляк намагалися не говорити. Адже Корінь не прийняв радянську владу, емігрував і помер на чужині. Лише в останні роки пам'ять про видатного важкоатлета почали повертати. В Блистовій на честь Кореня названо вулицю, встановлено меморіальну дошку на батьківській хаті атлета, вперше в цьому році проведено спортивно-розважальний фестиваль «Богатир-FEST» імені Терентія Кореня. То ж є й надія, що невдовзі і будівля колишньої земської школи отримає свою дещицю уваги...


























Коментарі