Роджер Фентон - перший в історії людства воєнний фоторепортер

Кримська війна або Східна війна (1853—1856) - перша війна в історії людства, хід якої був відтворений на світлинах. Війна відбувалася між Російською Імперією і союзницькими військами Османської імперії, Великої Британії, Французької імперії та Сардинського Королівства за панування на Близькому Сході і Балканах. Переважно військові дії Східної війни відбувалися у Криму, але охопили також райони Подунав'я, Одесу, Балтійське та Біле моря, російсько-османський кордон на Кавказі.

Першим в історії військовим фоторепортером став британський адвокат Роджер Фентон. Англієць захоплювався живописом і навіть сам випробував себе у ролі художника. Але його мистецькі уподобання корінним чином змінив один випадок. У 1851 році Роджер Фентон якось потрапив на Велику виставку в  Гайд-парку, де побачив експозицію зі світлинами – новинкою того часу. Юрист був на стільки вражений побаченим, що не стримався і придбав собі камеру. 

У 1852 році Фентон вже виставляв свої знімки в Англії. У цьому ж році він зробив фотографічну подорож до Києва, Москви і Санкт-Петербурга…


Невдовзі ім’я фотографа-юриста набуло розголосу і він став, як зараз говорять, модним фотографом. Фентон знімав пейзажі та портрети. Серед його клієнтів була також королева Великобританії Вікторія, яка для фотосесії своїх дітей спеціально запросила фотохудожника до свого  Віндзорського замку в 1854 році. Цей випадок став переломним в його кар’єрі. Невдовзі британський видавець Томас Егнью (подейкують, що без протекції королеви тут не обійшлося) запросив фотографа стати офіційним фотолітописцем Кримської війни. У 1855 році він поїхав на Кримську війну, щоб знімати життя британських військ. Його супроводжували асистент Маркус Спарлінг, слуга та великий фургон - перша в світі пересувна фотолабораторія.



У ході кампанії Фентом створив 350 якісних негативів.  Якість була головною вимогою королівського двору, яку йому поставили перед від’їздом до театру воєнних дій. Усі знімки фоторепортер робив стаціонарним способом. Під час свого перебування в Криму Фентом перехворів на холеру і зламав кілька ребер. Однак це не завадило йому виконати слово дане королеві Вікторії...



















Коментарі