Заньківський меморіальний музей Марії Заньковецької

Лише 36 відомих українок стали прообразами української серії ляльок "Barbie: Пані України", презентованих у березні 2021 року в Одесі в рамках проєкту "КуклЬтура - Puppet Culture". Серед ляльок - образ актриси Марії Заньковецької, яку народна майстриня Олена Мединська зобразила в ролі Наталки Полтавки. Лялька на честь Заньковецької - це своєрідний прояв незгасимого інтересу, поваги і шани, які українці плекають до її особистості вже понад століття.

Навіть не всі земляки Марії Костянтинівни Заньковецької (справжнє прізвище — Адасовська) пам'ятають, що зірка українського театру кінця ХІХ і початку ХХ століть народилася 23 липня (4 серпня) 1854 р. в селі Заньки, нині Ніжинського району, що на Чернігівщині.  

Ще меньше земляків знають, що Заньках нині знаходиться садиба-музей родини актриси, в якому мені вперше пощастило побувати в березні 2011 року. Саме тоді і були зроблені ці світлини.

Заньківський меморіальний музей Марії Заньковецької було відкрито 4 жовтня 1964 року. Ініціатива його заснування належить місцевим ентузіастам Федору Андріановичу та Марії Логвинівні Кириченкам, які почали збирати матеріали до 100-літнього ювілею актриси (на той момент уважалось, що це — 1960 р.). Згодом до формування збірки матеріалів долучились Микола Федотович та Тетяна Гаврилівна Костирко. Як розповідає wikipedia, у відкритті музею брали участь онучаті племінниці М. К. Заньковецької — Ірина Федорівна Толочко та Галина Федорівна Дядюша, Народні артисти СРСР Н. М. Ужвій, О. І. Сердюк, Д. М. Гнатюк, а також Тріо сестер Байко та інші.

Споруда, у якій перебуває музей — оригінальний будинок родини Адасовських, відновлений 1905 року після пожежі. У 1930-ті роки будівля була перенесена з обійстя Адасовських до центральної частини села, пізніше перенесена ще раз — на територію садиби місцевої школи, де й знаходиться нині.

Перед фасадом будинку 1984 року встановлено погруддя актриси роботи Ю. А. Станецького, що завершило процес формування музейного комплексу.

У залах музею зібрано колекцію оригінальних речей, як то: рояль, подарований актрисі М. В. Лисенком, деякі особисті речі артистки та її родини. Станом на 1990 рік налічувалось понад 400 оригінальних експонатів.

Виставка "Barbie: Пані України". Фото сайту "Думская"

Фото з архіву Олени Мединської

Заньковецька в ролі «Івги Цвіркунки» в опереті Миколи Лисенка «Чорноморці», 1892 р.

Заньківський меморіальний музей Марії Заньковецької

Погруддя Марії Заньковецької перед входом до музею. Встановлено 1984 р. Скульптор Ю. А. Станецький



















Рояль, подарований актрисі М. В. Лисенком




Грубка з допомогою якої колись опалювалося приміщення











Коментарі