Форт I "Саліс-Согліо" в Седліській (передмістя Перемишля)

Восени 2017 року в складі української делегації взяв участь у семінарі в польському Перемишлі, що мав назву: «Відоме і невідоме: спільна спадщина польсько-українського прикордоння». Організаторами заходу виступила Асоціація випускників та друзів Державного Східноєвропейського Університету за підтримки Міністерства закордонних справ Польщі. Наші польські колеги, крім насичених зустрічей, дискусій та лекцій, попіклувалися і про змістовну екскурсійну програму. Одним із об'єктів, що викликав моє особисте захоплення, стала  австро-Угорська Перемишльська фортеця (нім. Festung Przemyśl або Festung Premissel; пол. Twierdza Przemyśl) - потужний комплекс оборонних споруд довкола міста Перемишля в Галичині. 

Коли у другій половині ХІХ-го століття загострились стосунки між Австрією і Росією, Перемишль був головним осередком оборони на східних теренах Австро-Угорської імперії. Саме під час Кримської війни (1853-1856 рр.) Перемишль перетворився на неприступну фортецю. Місто оточили 15-ти кілометровим валом, зміцнили 30-ма бастіонами, фортами, пастками і брамами. І це був лише початок історії однієї з найпотужніших фортець Європи - третьою за величиною фортецею (після Антверпен і Верден). 

Перше  бойове хрещення і облогу,  оновлена фортеця прийняла 1914 року, коли 300 тисячна російська армія намагалась прорватись у напрямку Кракова і Шльонська.

Другу облогу фортеця тримала до 22 березня 1915 року, і змушена була капітулювати перед російською армією, тільки тому, що забракло їжі, і зморило виснаження. Треба віддати належне, що фортецю здали ворогу після того, як знищили всю зброю і склади з боєзапасом. 

3 квітня 1915 року знищену фортецю відбили австро-угорські війська. У боях за Перемишлянську фортецю загинуло і було поранено з обох сторін понад 115 тисяч солдатів.

Знищені  і зруйновані форти Перемишля у 1968 році були оголошені пам’яткою оборонної архітектури, і були включені в Національну програму захисту. Проте, комуністична Польща не надто переймалася збереженням споруди. До її руйнування доклало руки й місцеве населення, що потайки розбирало завали та руйнувало вцілілі цегляні споруди для приватних потреб. Сьогодні Перемишлянська фортеця поволі реставрується...

Учасникам групи пропоную перегляну серію знімків, зроблених мною у Форті I "Саліс-Согліо" в Седліській (передмістя Перемишля). Цей форт був зведений у 1882-1886 роках. Його споруди, незважаючи на підрив 22 березня 1915 року, є одними з найкраще збережених та найбільш вражаючих елементів зовнішнього кільця фортеці Перемишль.

У районі Форту I "Саліс-Согліо", серед іншого, збереглися цегляна в’їзна брама, горлові казарми з казематами, склади боєприпасів та шахти ліфта, артилерійські позиції та укриття для екіпажу на набережній форту. Форт розташований лише за кілька десятків метрів від сучасного польсько-українського кордону. 


Місто фактично не уявляє що робити із залишками фортеці, реставрація якої потребує колосальних витрат. Помітні лише незначні роботи з консервації залишків брами, аби місцеві жителі повністю не розібрали її на цеглу.



Цікава тріщина. Екскурсоводи розповідають, що це не наслідок бойових дій, а технологічна помилка при будівництві форту. Начебто, конструктори експериментували з технологією цементування і від температурних коливань арка тріснула ще до відкриття форту. Її намагалися усунути, але нічого не вийшло.


Поблизу форту майже всюди можна побачити залишки споруд або підземних комунікацій...

Залишки фрагменту цегляної брами і прилеглих до неї споруд. Цегла до цього часу надзвичайно якісна.









Інформаційне попередження про присутність в підземеллі кажанів.




Туалет




Шахта ліфта

Шахта ліфта







Людям з клаустрофобією краще утриматися від екскурсією приміщеннями форту






Душник











Екскурсійні групи бувають тут швидше неофіційно. Адже територія об'єкту до цього часу зберігає багато реальних загроз життю людей. Тому туристичні фірми не бажають мати справи зі страховими ризиками.

Форт дуже полюбляють історичні реконструктори. Фото visit.przemysl.pl



Коментарі