Німецькі фото періоду ІІ світової війни в Україні. Село Небелиця, Київська область

Натрапив на аукціоні на надзвичайно цікаву серію світлин періоду ІІ світової війни. Це пейзажі, жанрові сцени, портрети і, навіть, один натюрморт. Роботи вражають своєю професійністю.

Точно не відомо де саме в Україні зроблено ці фотографії, з якою метою і хто їх автор. Замість відповіді - одні припущення. На звороті одного з фото знайшов підпис: Hans Kenner. Не виключно, що це ім'я фотографа, можливо німецького військового кореспондента. Щодо локалізації місця зйомки. Одна з фотографій містить назву Небелиця. В Україні є дві Небелиці, що між собою безпосередньо пов'язані. Одна Небелиця - це невеличка річка у Макарівському й Брусилівському районах Київської й Житомирської областей. Річка бере початок на південному сході від Борівки. Тече переважно на південний захід через села Небелицю і Містечко та впадає у річку Здвиж, праву притоку Тетерева (басейн Дніпра). Тобто, однойменне село Небелиця також знаходиться на р. Небелиця. Нині в ньому знаходиться 436 дворів, в яких мешкає 507 осіб. 

Промовиста історія села. В серпні 1938 р. с. Небелиця виконало так званий план хлібоздачі на 100 %, але на трудодень колгоспники майже нічого не отримали. Можна при цьому лише уявити яку "любов" до совітів плекали місцеві селяни...

За даними wikipedia: "В роки ІІ світової війни в районі Небелиці йшли жорстокі бої... Однією з маловідомих фактів війни є боротьба загону лейтенанта Дмитра Шепеленка в районі села Небелиці. 10 липня 1941 німецькі війська підійшли до річки Ірпінь... Виникла загроза сталінським військам у Києві. Було створено передовий загін на чолі з лейтенантом Шепеленком. О 4-й годині 17 липня загін наблизився до села Небелиця, маючи завдання перерізати Житомирське шосе між Небелицею і Ставищами (Брусилівський район Житомирської області) й утримувати цю дільницю до підходу підкріплення. Зав'язався бій, і майже всі полягли в нерівній битві. Залишившись один, поранений Д. Шепеленко обв'язався гранатами, кинувся під ворожий танк і підірвав його. Нацисти вимушені були відійти, залишивши на полі бою 26 своїх танків та більше сотні солдатів (за матеріалами Д. Нетреби)... В період нацистської окупації десятки юнаків та дівчат були направлені на примусові роботи в Німеччину... 8 листопада 1943  Небелицю знову зайнята більшовиками. Протягом грудня йшли жорстокі бої. Коректували артилерійський вогонь по небелицькому вітряку. Із 242 небеличан, яких мобілізували до радянської армії, 127 не повернулися до рідних домівок".












































Коментарі