З історії фотосалону Йозефа Марра в Чернігові

 


До нас не дійшло інформації хто і що саме зображено на цих знімках. Не виключено, що це чернігівські актори, які спеціально позували для виготовлення театральної реклами. Вважається, що на світлині ліворуч - сцена з п'єси "Гамлет" Вільяма Шекспіра, а на світлині зправа - Люцифер з поеми Данте Аліг'єрі "Божественна комедія".

Обидві світлини зроблені у фотосалоні Йозефа Марра - заможного купця ІІ гільдії. Його ательє знаходилося в Чернігові на вулиці Гончій і діяло з 1887 по 1902 роки. Цей проміжок часу й дозволяє приблизно уявити, коли саме знімки були зроблені... 

Цікаво, що крім чернігівського, Йозеф Марр володів також ще кількома подібними салонами в Києві. Фотосправа для підприємця була швидше прибутковим хобі, ніж головним бізнесом. Бо основні прибутки Марр отримував від діяльності власних трьох заводів (серед яких - пивоварня).

Ще цікавою подробицею біографії Йозефа Марра є те, що у нього була донька на ім'я Корнелія. Вона була заміжньою за відомим українським архітектором Владиславом Городецьким - автором знаменитого "Будинку з химерами" у Києві.

Коментарі