Про перший комуністичний суботник в Чернігові


Україномовна і російськомовна сторінки wikipedia по-різному конатують поняття "суботник" (або "воскресник"). 

Російська - як "сознательный организованный бесплатный труд на благо общества в свободное от работы время, в выходные (откуда и происходит название)". А українська - як "безоплатна примусова праця в СРСР". 

Вважається, що перший комуністичний субботник було проведено в депо Москва-Сортувальна Московсько-Казанської залізничної дороги 12 квітня 1919 року. Про цю подію зберіглося чимало публікацій в радянській пресі та спогадах очевидців і пропагандистів тих часів. 

Недавно з'ясував для себе точну дату (зафіксовану в газеті), коли перший комуністичний суботник (воскресник) було проведено в Чернігові. 

Це відбулося під час другої окупації міста російськими окупантами - 18 квітня 1920 року. Про це зберіглася коротенька публікація в газеті "Знамя советов" від 20 квітня 1920 р. (друкований орган Чернігівського Губернського Революційного Комітету і Губернського Комітету Комуністичної Партії (більшовиків) України). 

Большевики розмістили оголошення в газеті, через яке вимагали від однопартійців в дводенній термін дати письмові пояснення про "причини неявки на роботу" і надалі подібні "заяви повинні надаватися завчасно або в день суботника". Це оголошення ще раз розвінчує усталений комуністичний міт про добровільну участь в комуністичних суботниках.

Скан з газети, розміщеної в архіві української преси libraria

Коментарі