Мазепа - товарний знак

Знаємо про гетьмана України Івана Мазепу здебільшого як про історичну особу і як про персонажа, якому присвячувалися численні літературні, образотворчі і музичні твори. Але ім'я Мазепи стало ще й товарним знаком. Вашій увазі - популярні шведські сірникові етикетки Mazeppa, що вироблялися в Швеції у ХХ ст.

На етикетці можна спостерігати сюжет одного із літературних міфів про гетьмана. Цю історію з життя українського гетьмана Івана Мазепи було описано в «Історії Карла XII, короля Швеції» фіософа Вольтера і в поемі лорда Байрона. За легендою, Мазепа закохався в дружину одного польського графа, який помстився йому, прив'язавши майбутнього гетьмана до спини дикого коня і відпустив у ліс. Після недовгого переслідування вовками майбутнього українського гетьмана знайшли і виходили українські селяни...

Прообразом малюнка на етикетці стала картина французького художника Ораса Верне "Мазепа серед вовків" (фр. Mazeppa aux loups). Митець написав її у 1826 році за мотивами поеми «Мазепа». Картина має розміри 100х130 см та експонується нині у муніципальному музеї Кальве, м. Авіньйон, Франція.








Коментарі