З історії джазу в СРСР


До VI Всесвітнього фестивалю молоді в Москві, що проходив у липні 1957 року, Балабанівська сірникова фабрика (Калужська область, Росія) випустила колекцію нині унікальних 16 сірникових етикеток, присвячених джазу.

Її унікальність в тому, що до 1957 року джаз в СРСР перебував у напівлегальному стані. І хоча вважається, що перший джазовий фестиваль на теренах Країни Рад відбувся в естонському Таліні в далекому 1949 році, але також відомо, що до VI Всесвітнього фестивалю молоді масштабних джазових фестів в СРСР не проводилося.

У 1957 році на лівацький молодіжний форум до Москви з'їхалося 34 000 учасників зі 131 країни світу. Радянський уряд намагався продемонструвати прибулим іноземцям краще, що було на той час в СРСР. Це стосувалося і музики. По суті, вперше любителям джазу дозволили послухати «живцем» сучасні, за поняттями тих років, джазові ансамблі. З'явилася можливість не тільки бачити і чути їх, але і спілкуватися з музичними однодумцями, в тому числі і в рамках проведеного в рамках фестивалю джазового конкурсу. Саме тому історики музики вважають 1957 рік роком народження офіційного радянського джазу.


















Загальний елемент оформлення сірникової коробки.
Зображення містить стилізацію сірника під гітару.
До речі, дуже образно. Цей сірник запалив нову епоху джазу в СРСР

Бічна стрічка сірникової коробки

Коментарі