Про "рибний день"

Однією з характерних рис СРСР було існування так званого "рибного дня". Його автором був нарком харчової промисловості Анастас Мікоян. За його ініціативи, ця новація була впроважена 12 вересня 1932 р. спеціальною постановою Народного комісаріата постачання СРСР «Про введення рибного дня на підприємствах громадського харчування». ІІ Світова війна фактично припинила цю постанову.

Лише 26 жовтня 1976 року спыльною постановою ЦК КПРС і Ради Міністрів СРСР "рибні дні", у вигляді так званих «рибних четвергів», знову повернулися у громадське харчування.

Зрозуміло, що причина появи в СРСР "рибних днів" однакова: що в 1932, що в 1976 роках - в країні відчувалася гостра нестача м'яса.

У наш час деякі супермаркети або ресторани, бажаючи зіграти на ностальгії за молодістю деяких своїх клієнтів "родом з СРСР", експлуатують ідею про "рибні дні". От тільки реалізацію м'яса та м'ясних продуктів вони не припиняють. Бо це було б надто накладно для їхнього бізнесу...

Для ілюстрації "рибних днів" пропоную публікацію в чернігівській обласній газеті "Деснянська правда" від 19 квітня 1972 р. та кілька радянських рекламних плакатів рибної продукції тієї епохи.


(Скан публікації з особистого архіву Олександра Соломахи)













Коментарі