«Mach mit, Mach’s nach, Mach’s besser» // «Роби з нами, роби, як ми, роби краще за нас!»

Радянське телебачення не балувало глядачів різноманітністю медіа-контенту. Звичайно, там були передачі, орієнтовані на певну вікову чи соціальну категорію. Але їх було мало і високою якістю (за дуже рідкими виключеннями) вони не відрізнялися. Це розумієш сьогодні, коли володієш можливістю порівняти радянський контент із тогочасними західними ТБ-аналогами. 


На загальному тлі сірості і одноманітності лише одна передача (на моє переконання) заслуговує про те, щоб про неї сьогодні згадали. І як не дивно, це дитяче спортивне телешоу… виробництва Німецької Демократичної Республіки під назвою «Роби з нами, роби, як ми, роби краще за нас!» (нім. «Mach mit, Mach’s nach, Mach’s besser»). 


У шоу показувалися спортивні змагання та вікторини серед школярів. Незмінним ведучим передачі був легендарний спортсмен Адольф Герхард, який носив сценічне ім'я Аді (Adi). 


Герхард Адольф (нім. Gerhard Adolph) народився у 1937 році. З дитинства займався різними видами спорту, проте перевагу надавав спортивній ходьбі. Аді виступав за Спортивний клуб армії (Берлін). Неодноразово займав призові міста на чемпіонатах НДР з легкої атлетики в спортивній ходьбі на 20 кілометрів. Був удостоєний звання «Заслужений майстер спорту НДР» і визнаний «Кращим ходоком НДР».

У 1959 році Адольф Герхард вперше дебютував на телебаченні, а вже за рік - здобув акторську освіту. 

1964 рік став для спортсмена роком, що визначив усе його подальше життя. Аді запросили бути ведучим дитячої спортивної передачі «Роби з нами, роби, як ми, роби краще за нас!». До ідеї створення спортивного шоу для школярів підштовхнули олімпійські ігри в Токіо. Учні шкіл по всій Східній Німеччині прагнули змагатися, а передача давала їм для цього чудовий стимул. Адже щоб потрапити на зйомки треба було дуже і дуже попотіти…

У ролі ведучого дитячого спортивного телешоу  Адольф Герхард пропрацював аж 26 років – доти, поки у 1990 році передача не припинила своє існування.

Примітно, що після возз’єднання обох Німеччин популярність Аді, як це було з багатьма східнонімецькими зірками, не згасла. Його й до цього часу запрошують у якості почесного гостя на ефіри, записують з ним інтерв’ю. У свої 83 роки колишній ведучий має прекрасну спортивну форму. Німецькі ЗМІ пишуть, що Адольф Герхард щоранку робить тридцять віджимань і займається у тренажерному залі. А ще Аді проводить дитячі олімпіади, бере участь у відкритті спортивних залів, стадіонів і всіляких спортивних заходах. Для багатьох німців, він як і колись, авторитетний вчитель і тренер, який надихає любити спорт і здоровий спосіб життя. 








Фото: Lebie

Коментарі