"Брехунець" або дротове радіомовлення доживає останні дні

Дротове або проводове радіомовлення доживає останні дні. Якщо в 1991 році 19 млн українських домогосподарств мали радіоточки, то станом на 26 лютого 2020 року, за даними розповсюджувача сигналу оператора зв'язку "Укртелеком", в нашій державі таких залишилося усього близько 280 тис абонентів.

В СССР дротове радіо виконувало дві головні функції - для оповіщення населення на випадок війни та інших надзвичайних ситуацій, і для масової пропаганди серед населення. Люди вимушені були фактично безальтернативно слухати дротове радіо, бо користуватися іншим радіо, через відносну дороговизну і дефіцит радіоприймачів, було складніше. Про іронічне ставлення населення до провідного радіо говорить той факт, що поширеною назвою приймачів дротового радіо в епоху СССР було назвисько "брехунець".

І ще один цікавий штрих до історії проводового радіо.

У «Застільних розмовах Гітлера», записи яких велися за ініціативи начальника Партійної канцелярии НСДАП, особистого секретаря фюрера Бормана, є наступна згадка про дротове радіомовлення на території Радянського Союзу:

"… І якщо продукти на Україні просто немислимо дешеві, то будь-який технічний прилад коштує скажено дорого. Вражає, однак, що, незважаючи на це, майже у всіх будинках можна виявити радіоточку. За обідом шефу також повідомили, що і в районі ставки «Вервольф» кожен будинок підключений до дротової радіотрансляційної мережі. Шеф в зв'язку з цим зауважив, що це є доказом того, що совіти не тільки вчасно оцінили значення радіомовлення, а й усвідомили, яку небезпеку воно в собі таїть".

На фото приймачі для дротового радіо "Десна" зразка 50-х років минулого століття.





Коментарі