Найбільш тиражованим зображенням рук у світі є малюнок «Руки в молитві» німецького живописця Альбрехта Дюрера


«Руки в молитві» є найпізнаваним мотивом творчості Дюрера. Малюнок не тільки має безліч репродукцій, але навіть втілений в скульптурну форму. Крім художньої цінності, малюнок набув великого культового значення як символ благання, співчуття і взагалі релігійної приналежності.

Вважається, що малюнок був виконаний художником приблизно у 1508 році. Він є одним із ескізів перед роботою над центральною частиною «Вівтаря Геллера» - знаменитого триптиха для домініканського монастиря, який Дюрер створив у співпраці з Маттіасом Грюневальдом.

За однією з легенд, для малюнка використані руки брата художника - Альберта. Начебто, він для втілення мрії Альбрехта, пожертвував власною перспективою стати художником і пішов працювати на вугільну шахту. Зароблені гроші Альберт жертвував на художню освіту брата Альбрехта. Коли ж Альбрехт вивчився на художника і став заробляти хороші гроші, то він вирішив у свою чергу віддячити братові, оплативши його художню освіту. Проте скористатися з братової пропозиції Альберт вже не міг. Його руки були надто виснажені тяжкою працею в шахті...

На справді ж, Альбрехт Дюрер для створення ескізу використав зображення власної лівої руки та її відзеркалення для зображення правої руки. Фактично на малюнку ми можемо бачити дві ліві руки художника.
 

Коментарі