Церква святого Онуфрія у Посаді Роботицькому на Перемишлінщині


В 17 кілометрах від міста Перемишль над річкою Вігор знаходиться невеличке село Посада Риботицька (гміна Фредрополь Перемишльського повіту Підкарпатського воєводства, Польща). Як і багато місцевих сіл, розташованих у межах етнічної української території Надсяння, жителі села Посада Риботицька були піддані репресіям і у 1945 році майже всі депортовані до Тернопільської області УРСР.

Нині в селі проживають близько 60-ти етнічних поляків. Про українців в селі нічого не відомо. Україну там нагадують лише місцевий напівзруйнований цвинтар та греко-католицька церква святого Онуфрія, яка у 2010 році була повернена польською владою під управління греко-католицької парафії святого Івана Хрестителя в Перемишлі. Але правовий статус церкви до цього часу так і не врегульований, бо її приміщення продовжує вважатись філією Національного музею у Перемишлі. Богослужіння там не здійсьнюються. Більше того, на церкві та біля неї відсутня будь-яка наочна інформація про споруду та її охоронний статус. Восени 2017 року, коли мені буквально на годину проїздом пощастило побувати у селі, на стіні церкви залишалися лише сліди від інформаційних табличок про храм. Будівля була замкнена і складала враження, що вхідні двері там відчиняються нечасто.
З розповідей одного місцевого жителя вдалося дізнатися, що таблички на храмі, що вказували б на його належність греко-катольцькій громаді (вважай - українській громаді), були зняті польськими націоналістами, які намагаються не допустити повернення храму історичним господарям...

Кілька слів (за інформацією wikipedia) про саму будівлю церкви.

У часи, коли ці землі належали Київській Русі, тут було створено православний монастир Св. Онуфрія та збудовано поселення, яке спочатку називалось «Гоноффри», правдоподібно від імені покровителя монастиря (назва «Посада» вперше згадується 1494 р.). У XV ст. на лівому березі Вігору на пагорбі, що в західній частині села, збудовано муровану церкву Св. Онуфрія. Це найстаріша збережена церква в Польщі (найстарша саме серед православних та греко-католицьких храмів, але не римо-католицьких) та одна з двох, яка здійснювала також оборонні функції. Збудовані з цегли стіни церкви дуже товсті. На стінах та на склепінні збереглися вириті в штукатурці написи латинською та давньоукраїнською мовами, а також дати — 1506 та 1514 рр. У 1966 р. в нефі та у вівтарній частині виявлено виконану у візантійському стилі поліхромію з XVI ст. Церква опоясана рядами оборонних мурів зі стрільницями. У податкових списках Перемишльської єпархії Посада Риботицька згадується в 1510 р. 2012 року опубліковано інформацію про те, що фрески цієї церкви датуються XV сторіччям. Розпис цієї церкви є єдиним у Польщі повним зібранням біблійних мотивів на стінах. Фрески потребують реставрації, тому відбувається збір коштів для їхнього відновлення та захисту.

P.S. Всі світлини мої, крім останніх двох із фресками, які я позичив у wikipedia




















Коментарі