Чому новорічні вітальні листівки виглядали куди правдивішими, ніж передовиця тогочасної головної офіційної газети "Правда"?

В дореволюційних різдвяних або новорічних поштівках Російської імперії ви практично не знайдете сюжетів, де їх персонажі виглядали б злиденно. Листівки тієї епохи покликані були або розважати, або надихати на позитивні зміни. Тобто - вселяти надію на рік прийдешній. Після большевицького перевороту 1917 року сюжети на картках докорінно змінилися. Вони стали пропагувати світле комуністичне майбутнє, а бідність на листівка вже не виглядала як порок. Сакральний сенс тих листівок став полягати в тому, що чим довше існує Країна Рад, тим краще живе проста радянська людина. Пам'ятаєте розтиражований варіант сталінської фрази: «Жити стало краще, жити стало веселіше!»?

Але не все так траплялося, як би хотілося. І підтвердженням цього, серед іншого, стали банальні новорічні радянські поштівки. Достатньо уважно вдивитися в що одягнені їхні персонажі. Насамперед - в що взуті. Зверніть увагу, що протягом УСІЄЇ історії радянської новорічної листівки (аж до розпаду СРСР) більшість персонажів на них взуті у валянці. І це стосується не лише казкового Діда Мороза, який повинен був замінити Святого Миколая, а й інших персонажів та, навіть, звірят. Ще одна цікава подробиця. На багатьох новорічних малюнках п'ятки на валянцях залатані. Навіть персонажі найсучаснішого на той час мультсеріалу "Простоквашино" ходять у валянцях з латками. Паралельно з цією особливістю, на картках можна побачити досягнення якими пишалися в СРСР - космічні ракети, Олімпіада-80, літаки... Фактично, новорічні вітальні листівки виглядали куди правдивішими, ніж передовиця тогочасної головної офіційної газети "Правда".










































Коментарі