З Новим Роком та Різдвом Христовим!

Перші підписані різдвяні листівки були надіслані німецьким лікарем і радником імператора Рудольфа II Габсбурга до короля Англії та Ірландії Джеймса I та його сина Генрі Фредеріка, принца Вельського, в 1611 році. Відомості про це були знайдені в 1979 році у шотландському бюро записів.

Проте перша масова листівка, виготовлена промисловим способом, була випущена у 1843 році в Лондоні на замовлення винахідника і підприємця Генрі Коула за ескізом ілюстратора Джона Коллкотта Горслі. Листівка мала напис "Щасливого Різдва та щасливого Нового року". Поштівка одразу набула слави скандальної, оскільки зображувала малу дитину, яка дудлила вино. Попри все, ідея споживачам сподобалася. Було надруковано партію карток, що складалась з 2050 примірників вартістю один шилінг за кожну (тижнева зарплатня робітника). Дороге задоволення було практично недоступим для бідних людей, але за 5 років вийшла дешева комерційна листівка, яка вже спричинила справжній "різдвяний бум".

До початку XXI ст. перших листівок Коула у приватних колекціях залишилось близько десятка. У 2001 році одну таку поштівку на аукціоні у Великій Британії продали за рекордні 22,5 тис. фунтів стерлінгів.

 

Коментарі