Про "французькі листівки"

Переважна більшість еротичних та порнографічних поштівок кінця 19-го і початку 20-го століття були зроблені у Франції.

Саме тому їх нерідко ще називають "французькими листівками", маючи на увазі їхній еротичний зміст. Чіткого розмежування що вважати еротикою, а що порнографією, у ті часи не було. Тому навіть такі світлини, які подані нижче, могли тлумачитися по-різному...

Із Франції подібні листівки часто незаконно через пошту посилками, або контрабандою залізницями та водним транспортом розсилали по всьому світу, а потім "з-під поли" їх розповсюджували вуличні торгаші та різні кримінальні елементи.

Еротичні та порнографічні зображення приносили хороший прибуток фотографам. Щоправда, імена цих фотографів найчастіше ховалися за псевдонімами, аби їх власники не мали клопоту із законом. З тієї ж причини нам не відомі й імена моделей на "французьких листівках".

Сьогодні зображення на цих фото нам, подекуди, видаються безневинними, а то навіть і кумедними. Але в ті часи правоохоронці вважали інакше.

На міжнародному рівні першим документом, спрямованим на протидію поширенню творів порнографічного характеру, був  "Договір про боротьбу з поширенням порнографічних видань", підписаний в Парижі 4 травня 1910 року. Договір підписали 15 держав, серед них - і Російська імперія. Протидія поширенню порнографії продовжилася на основі "Міжнародної конвенції про припинення обігу порнографічних видань та торгівлі ними" 1923 р. Відповідно до Конвенції, підлягали покаранню виготовлення, зберігання творів, малюнків, гравюр, картин, друкованих видань, зображень, афіш, емблем, фотографій, кінематографічних творів і інших предметів порнографічного характеру.

До Конвенції приєдналися близько 60 держав, у тому числі в 1935 році і Радянський Союз. На виконання вимог Конвенції 17 жовтня 1935 року було прийнято постанову Центрального Виконавчого Комітету та Раднаркому СРСР «Про відповідальність за виготовлення, зберігання та рекламування порнографічних видань, зображень та інших предметів і за торгівлю ними». Після цієї постанови в Кримінальних кодексах союзних республік почали з'являтися відповідні статті про покарання за порнографію.












Коментарі