«Король татуювальників»


Відомий як «король татуювальників», або ще як «професор», Джордж Берчетт (справжнє прізвище Девіс) є одним з найвідоміших тату-художників у світі. Його клієнтами були як аристократи, так і найнижчі прошарки суспільства — вуличні злодії та повії.

Біографія майбутнього художника неймовірна.
Народився 23 серпня 1872 р. в англійському приморському містечку Брайтон, що у Східному Сассексі. Своє перше тату хлопчина зробив власному молодшому п’ятирічному братові Чарльзу. Згодом Чарльз також пішов слідом старшого брата і став відомим татуювальником, хоча й не досяг тих висот, як Джорж.

В 12 років школяра Берчетта вигнали зі школи за татуювання своїх однокласників. Фактично на цьому і завершилася його шкільна освіта і виховання. У 13-ть — Джордж Берчетт добровольцем приєднався до Королівського військово-морського флоту навідником гармат.

Батьки були проти цієї ідеї і не давали дозвіл для проходження служби. Але підлітку якимсь чином вдалося переконати це зробити бабусю, яка і підписала дозвіл замість батьків хлопця.

Служба на флоті остаточно вплинула на майбутній життєвий вибір Джорджа. З військово-морським флотом Джордж Берчетт подорожував по всій Британській імперії і відвідував багато екзотичних місць, де спостерігав за тим, як тубільці прикрашають свої тіла різноманітними малюнками. Також немало майбутній «король татуювальників» запозичив і у своїх товаришів-моряків, які навчили юнака багатьом тонкощам цієї справи.


Великий вплив на Джоржа мав також японський майстер Хорі Чийо під час відвідин Джорджом Берчеттом японського міста Йокогама.


З часом морська служба для хлопця перетворилася на тягар, адже вона не давала йому можливості повністю віддаватися улюбленій справі — татуюванню. Але і односторонньо він не мав права розірвати контракт. Тому хлопець вирішує самовільно залишити флот. Він тікає з корабля в місті Яффа (Ізраїль) і вирішує не повертатися до Великобританії, де на нього чекала б в’язниця.

Щоб уникнути переслідувань з боку влади ВМС, він змінює своє прізвище Девіс і стає Берчеттом. Протягом дванадцяти років Джордж Берчетт вдається до невдалих спроб започаткувати свою справу в Ізраїлі.

Так тривало до 1900 року, коли Джордж вирішує все ж повернутися до Великобританії і спробувати свої сили там. У Лондоні він відкриває тату-студії на Mile End Road та 72 Waterloo Road. Майже одразу студії стають популярними серед заможних вищих класів. Серед його замовників — король Іспанії Альфонсо XIII та король Данії Фредерік IX.

Чим підкорив публіку Джордж Берчетт?
Секрет виявився простим. Він постійно пропонував нові татуювання з колекції своїх екзотичних подорожей Африкою та Азією. Найбільшу ж славу художнику принесло розроблене у 1930-х роках косметичне татуювання брів.

Іншим чинником, що спричинив до небаченої до того популярності тату-салонів Берчетта, стало те, що свою роботу майстер виконував в медичному білому халаті і дуже прискіпливо ставився до стерилізації тату-інструменту. Ця особливість і подарувала йому прізьвисько «професор».

Помер Джордж Берчетт на Страсну п’ятницю 1953-го на 81 році життя. Після його смерті побачила світ автобіографія художника під назвою «Спогади татуювальника».

Олександр Соломаха

Коментарі