Про фейки та "Кукриніксів"



Нерідко в інтернеті можна зустріти зображення двох схожих плакатів, що мають кардинально протилежний зміст. Однак, лише один з них є правдивим.


В оригіналі плакат має назву: «Кукрыниксы. Берлин. Назначили народы-братья над вражьим городом свиданье. 1941 г.».


Автором плакату є творче об’єднання «Кукринікси», назву якого склали ініціали трьох художників - Купріянова Міхаїла, Крилова Порфирія та Ніколая Соколова. До середини 70-х років минулого століття творчість цього знаменитого тріо багатьом громадянам була відомою,  серед іншого, завдячуючи їхній роботі в сатирично-гумористичному журналі «Крокодил».



За легендою, що шириться в інтернеті, «Кукринікси», начебто, намалювали плакат у 1939 році після укладання між СССР та Німеччиною мирного договору і секретних протоколів до нього. Судячи з плакату, обидві держави планували спільні військові дії проти Великобританії… Продовженням легенди є історія, що у 1941 році після вторгненні нацистів на територію СССР «Кукринікси» в авральному порядку змушені були перемалювати плакат.  На ньому совєтський льотчик вже кидає бомби не на Лондон, а на Берлін. І робить він це спільно з німецьким льотчиком.


Що вказує на те, що плакат зразка 1939 року є фейком, а 1941 – оригіналом? Відповідь на поверхні. На обох версіях плаката зображений британський двомоторний бомбардувальник Хендли Пейдж ХП.52 Хемпден (англ. Handley Page HP.52 Hampden), який в складі Королівських ВПС брав участь в першому нальоті на Берлін… але аж ніяк не на Лондон в складі Люфтваффе ))

Коментарі