Чернігівська обл. Партизани Носівки. 1919 рік

Цікаво, чиї саме ці партизани? І чи дійсно вони партизани? Занадто парадно і охайно виглядають ці хлопці без військових знаків розрізнення.


Кілька моїх міркуваньк про знімок. Це салонне фото. Видно з усього, що бійці для фото спеціально нарядилися. Вони добре одягнені, підтягнуті, у них не бутафорська зброя. Єдине, що їх різнить від будь-яких військовослужбовців регулярної армії - так це повна відсутність військових знаків розрізнення. Це й наводить на думку, що на світлині партизани. Але червоні партизани намагалися б себе ідентифікувати хоча б червоними стрічками на шапках. Лише у одного бійця (крайнього зправа) на шапці ми можемо помітити щось схоже або на стрічку, чи на закинутий на перед шлик. Відсутність знаків розрізнення на військовому однострої було характерним для загонів Вільного козацтва. Загони створювалися для охорони правопорядку у вигляді територіальної самооборони з виборною за козацьким звичаєм старшиною. Такі загони у Ніжинському повіті (куди входила і Носівка) почали виникати ще у 1917 році і існували й в 1919 році. Ще одне спостереження. 


Чоловіки зодягнені у зимовий однострій. Тобто це дозволяє приблизно визначити часові рамки коли було зроблено фото. 24 січня 1919 р. більшовики, рухаючись з Ніжина, захопили Носівку. Був встановлений червоний режим, що проіснував до захоплення Носівки 29 серпня 1919 р. денікінцями. Після цього розгорнувся, як вказують джерела, партизанський спротив проти білогвардійців. Він активно тривав до 19 листопада 1919 р., коли Носівку знову захопили більшовики. Різні матеріали радянської доби вказують на те, що після пришестя більшовиків, партизани влилися до лав червоної армії. Частково так воно і було. Але судячи з надмогильної плити на братьському похованні, що і зараз знаходиться в центрі Носівки біля школи №1, в містечку і околицях у цей період - аж до 1922 року - діяли й небільшовицькі партизани... Що то були за люди?


Коментарі