З історії чернігівської бандури





Прес-фото, 1978 рік. «Робітниця завершує налаштування бандури. Чернігів. СРСР». Нью-Йорк.

Матеріал належать United Press International inc. До 1978 року UPI, поряд з «Ассошіейтед Прес», було монополістом у поширенні інформації в США, обслуговуючи дві третини американських газет і понад 3,2 тис. радіо- і телестанцій США.

На вирізці з газети, датованій 23 січня 1978 року,  йдеться про те, що ніхто не знає, що могла б зробити рок-група з бандурою – «струнним інструментом, що нагадує гітару…» У матеріалі до фотографії також повідомляється, що бандура була популярна в епоху Відродження.
Чернігівська фабрика музичних інструментів ім. Павла Постишева — заснована 1933; до 1950 виробляла народні струнно-щипкові музичні інструменти. У 1960 році було виготовлено 586 бандур. У 1970 р. - 1,5 тис бандур.

У 60-х роках надійшли замовлення з Північної Америки, що й позитивно вплинуло на виробництво бандури на фабриці. З метою одержання іноземної валюти, велику кількість бандур було випущено для експорту в США, Канаду та в Австралію.


Найкращі майстри могли підписувати свої інструменти, а серед них: Олександр Шуляковський, Олексій Кілоцький, Микола Єщенко, Софія Золотар, Олександр Шльончик, Іван Кезля, Йосип Ментей.

До 1991 фабрика зробила 30,000 бандур і використала 500 кубометрів верби. Із вербою були пов'язані певні проблеми — це матеріал не комерційний, минає років із 20-30, щоби верби виросли до відповідного розміру. У пошуках замінника вдались у 70-х роках до тополі: почали користуватися тополею для серійного виробництва інструментів. Це дещо негативно вплинуло на якість звуку, адже щоб протидіяти тенденції тріскання треба було більше матеріалу залишати на коряку. Лише концертні бандури продовжували виробляти з верби.

Експериментальний цех виробляв у 1988 р. 200 концертних бандур на рік. Кожний майстер виробляв по 1,5-2,0 інструменти щомісяця. У 1988 р. було 10-12 майстрів в екпериментальному цеху; зараз залишився один — Д. Петренко. 

У листопаді 2018 року ЗМІ повідомили, що у Чернігові почалося відродження виробництва чернігівської бандури. Перші п'ять експериментальних бандур виготовлено на місцевому підприємстві опалювальних котлів. Інструменти передані для потреб ансамблю хлопчиків-бандуристів "Соколики".

Коментарі