Про українські історичні назви фруктів

От і прийшла весна, а з нею великий піст і нестача вітамінів в організмі. Я згадав про різні фрукти, зокрема й ті із яких варили варення, і не тільки варення, чернігівці у 18 столітті. 

Оскільки в той час деякі фрукти носили дещо інші назви, я вирішив трохи про це написати, бо час такий, спаде на думку котромусь з «реформаторів» перейти до термінології часів Розумовського і більшість буде мати клопіт при виборі смаколиків в гастрономі. 

У 18 столітті чернігівці полюбляли робити наливку з «дуль», для цього вони їх «прілівалі горєлкой», ну що таке дуля думаю більшість знає, це сорт груш. До речі , «дулями з маком», за схожістю форми із грушею, в ті часи називали «фігі», інші назви «смокви», «інжир». Думаю більшість чула про «жерделі» і «аморелі» - сорти абрикосів, а от вислів «варення з дерену», вже примусить задуматись. Звичайно ж це варення робили не з трави, котрою встеляють газони. Дерен, це тогочасна назва кизилу. 


Між іншим, А.Шафонський писав, що чернігівці широко розводять цю корисну і смачну ягоду. А от назви цього фрукту точно ніхто не чув, я сам довгенько порпався в інтернеті, щоб зрозуміти про що йдеться мова. Фрукт називається «шаптала». Не буду примушувати читачів відгадувати, що це за фрукт. Шапталою за часів гетьмана Розумовського називали теперішній персик. Нинішня його назва походить від місця звідки до нас потрапив цей фрукт, він так і називався –«перське яблуко». 

Як тут не згадати сливи «угорки», вишні «шпанки» (іспанки) волоський (у росіян «грецкий») горіх, грецьке жито – гречка, «сорочинське жито» - рис (назва не прижилася), і т.д. Назва «шаптала», у найменуванні персика, досі збереглася в чеченській мові. 
Смачного!

Коментарі