Встановлюємо дату фотознімка

Знімок зроблено у м. Носівка, що на Чернігівщині. На ньому зображено дівчат у національному вбранні 16 союзних республік СРСР. Діти, вчителі та чоловіки у військовій формі позують на тлі будівлі середньої школи №1. Власник фотографії повідомляє, що знімок зроблено у 1940 році.

Цікавою особливістю світлини є те, що до 31 березня 1940 року у складі Радянського Союзу було тільки 15 республік. Шістнадцята - Карело-Фінська Радянська Соціалістична Республіка – з'явилася лише 31 березня 1940 року по завершенню Радянсько-фінської війни, що тривала з 30 листопада 1939 року по 13 березня 1940 рік. Проіснувала республіка до 16 липня 1956 року. Судячи з того, що на груповому фото присутні військовослужбовці Червоної армії у одностроях без погонів, то це і справді довоєнне фото. Адже погони були введені Указом Президії Верховної Ради СРСР від 06 січня 1943 року «Про введення нових знаків розрізнення для особового складу Червоної Армії».

Фотографію зроблено у теплу пору року під час котрогось із офіційних свят. У теплу пору року у переліку офіційних радянських свят знаходимо святковим лише 1 травня – День міжнародної солідарності трудящих. Саме під час святкування 1 Травня по всій державі влаштовувалися масові урочисті паради, демонстрації і гуляння. У тому числі, існувала традиція для участі у парадах перевдягати учнівську молодь у національне вбрання республік Радянського Союзу. Тому з найбільшою вірогідністю можна встановити, що знімок зроблено 1 травня 1940-го року.

Олександр Соломаха
Фото з колекції Валерія Фурси, м. Носівка, Чернігівська область.

Коментарі