Ясенчук та ветерани повертатимуть пам'ять про Ремболовича і Рябченка

Старійшини національно-демократичного руху, уродженці Сіверського краю - Герой України, багаторічний політв’язень, письменник, громадсько-політичний діяч Левко Лук’яненко, публіцист, народний депутат IV, V та VI скликань Віталій Корж, журналіст, письменник, політик Віталій Шевченко вирішили увіковічнити пам'ять невідомих борців за волю України, які або народилися, або загинули на Чернігівщини. Зустріч відбулася у приміщенні Центру Національного Відродження, що у Києві.

Підтримати ініціативу погодилися колишній народний депутат Левко Бирюк, генерал-майор, краєзнавець Василь Устименко, політик, економіст і громадський діяч Олександр Сугоняко.

- «Коли я йшов сюди, то на пам’ятнику Борису Грінченку прочитав надпис:
«Україна!
В цьому
слові для
мене все», -- цими словами великого українця розпочав свій виступ Віталій Терентійович Корж. -- Такі слова могли б належати кожному із сьогоднішніх учасників зібрання. Ми маємо попередників – борців за волю України, пам'ять яких не вшанована і чимало імен забуто. Наш обов’язок - спонукати владу і громадськість виправити цю ситуацію».

– «Уродженцями Чернігівщини є чимало вояків армії УНР, діячів українських організацій, кожен з яких звершив свій, хоча б невеличкий подвиг для становлення Української Держави. Наприклад, близько двадцяти генералів армії Української Народної Республіки, тисячі старшин та козаків, які захищали державну незалежність України є нашими земляками. У нашому краю палахкотіли десятки повстань проти комуністичного режиму, чимало чернігівців продовжили боротьбу в рядах УПА або на духовному фронті – як священики. Але із цих сотень і тисяч імен пошанованими є тільки одиниці», – розповів краєзнавець Олександр Ясенчук.

Після короткої, але змістовної наради було вирішено започаткувати громадську ініціативу із увіковічення та популяризації імен чернігівців – борців за волю України. Перші кроки цієї ініціативи, яка на сьогодні має робочу назву «Увіковічення чернігівців -- борців за волю України» - це поширення інформації про забутих героїв та їх подвиги, через випуск книжок, публікації у ЗМІ, збір матеріалів, встановлення пам’ятних стел, створення історико-краєзнавчого сайту, на якому б кожен бажаючий міг ознайомитися із документами з архівів, дослідженнями краєзнавців. У перспективі заплановано створення благодійного фонду.

Перші фігури, яких заплановано повернути із тіні забуття, це уродженці Городнянщини Іван Ремболович – підполковник армії УНР, полковник УПА та Яким Рябченко – провідник одного з наймасовіших селянських повстань на Лівобереженій Україні у 30-х роках.

Олександр СИТНИК, газета "Сіверщина"

Коментарі