В УПЦ МП нагадали, що анафема на гетьмана Івана Мазепу недійсна

В Українській православній церкві Московського патріархату нагадали, що анафема, яку колись оголосили гетьману Івану Мазепі, є недійсною, повідомили церковники після молебню за упокій полководця.

"Навіть у разі проголошення анафеми, вона є недійсною з моменту її винесення, оскільки була здійснена всупереч церковним канонам - з політичних мотивів, без дотримання соборності всієї повноти Церкви та під політичним примусом московського царя-імператора Петра I. За таких умов навіть постановка питання, з канонічної точки зору, не підлягає розгляду", - заявив архімандрит Віктор (Бедь).

Професор Бедь також зауважив, що в архівах немає і не було документів про оголошення Мазепі анафеми, що автоматично спростовує цей факт.

 "І якщо у когось і виникають сумніви щодо встановлення або не накладення анафеми щодо Івана Мазепи, то вони не несуть за собою ніяких канонічних наслідків, оскільки рішенням Помісного Собору Руської Православної Церкви 1917 - 1918 рр. усі анафеми, які були оголошені з політичних причин, скасовані", - наголосив він.

Як повідомлялося 18 березня, УПЦ МП схвилював закон про заборону дискримінації, при цьому на Банковій не хочуть йти проти інтересів церкви.

korrespondent.net за матеріалами Релігія в Україні

Коментарі