Головні археологічні цікавинки 2012 року


Відкриття у фізиці елементарних частинок, плани з освоєння інших планет – наука в 2012 році зазирнула в майбутнє. Але минуле також відкрило нам чимало своїх таємниць. Пропонуємо згадати, чим жили археологи в 2012 році.
 
Січень

Початок року в археології нагадав нам про деякі людські слабкості. Так, ми довідалися, що перуанці ласували попкорном ще в 4700 році до н. е., і що майя бавилися тютюном: в керамічних посудинах з Мехіко, датованих 600 та 900 рр. н. е., знайшли залишки нікотину.
 
Після цього з’явилася новина, що вікінги, які 1000 років тому заселили Гренландію, примудрялися, попри суворий клімат, вирощувати там ячмінь. Тож можна припустити, що ці відомі любителі пива варили і пінний напій.

Лютий

Лютий разом із холодами приніс новину про розшифрування геному "крижаної людини" Отці, муміфіковане тіло якої було знайдене в альпійському льодовику (Італія).

Аналіз ДНК відкрив нам подробиці не тільки особистого життя Отці, а й міграційних процесів, що відбувалися у Європі. Науковці вже знали, що предки Отці по материнській лінії мешкали в північно-центральній Європі, а тепер з’ясувалося, що його батько належав до групи, представники якої зустрічаються переважно на Корсиці та Сардинії.

Отці не був емігрантом з Сардинії – ізотопний аналіз його зубів та кісток показав, що він народився і жив у Альпах. Генетичний зв’язок його з сучасними сардинцями означає, що мешканці цього середземноморського острова та мешканці Альп мають далеких спільних предків.
 
Березень

У березні було відкрите дуже незвичайне поховання VII століття, яке пролило світло на деякі важливі суспільні зміни, що відбувалися в англосаксонський період британської історії. Практично під Кембриджем, у селі археологи розкопали могилу дівчини. Вона покоїлася на ліжку з орнаментом, а на її грудях знайшли розкішний золотий хрест із гранатами.

Язичницькі поховальні артефакти переплелися в цій могилі з християнською символікою – промовисте свідчення того, як Британія переходила від язичництва до християнства.
 
Квітень

У квітні цього року, за даними метеорологів, у Британії випало найбільше опадів за сто років. Тож у цій вологій атмосфері археологи, інженери та суднобудівники об’єднали зусилля, щоб з’ясувати, як люди бронзової доби будували човни.

У Національному морському музеї Корнуолла вони почали виготовляти шитий човен за технологією бронзового віку. За зразок було взято судно, знайдене поблизу села Норс Феррібі на березі естуарію Гамбер. Такі човни використовувалися для торгівлі металами, зокрема оловом, міддю і золотом, з материковою Європою.
 
Травень

У травні археологи повідомили про знахідку найдавнішого з відомих астрономічних календарів майя – IX століття. Цей календар було намальовано в вигляді фресок на стіні закинутого будинку в городищі Шальтун – очевидно, в кімнаті писаря.

У цих ієрогліфічних календарних та астрономічних таблицях місячні та планетарні цикли розписані на 7000 років наперед, що спростовує поширене уявлення, нібито майя вірили у кінець світу в 2012 році.
 
Червень

У червні вийшла книга, яка поставила під сумнів теорію про те, що мешканці острова Пасхи вирубали свої ліси для транспортування близько 1000 знаменитих статуй моаї.

Натомість автори наголошують на тому, як острів’янам вдалося вижити в такому несприятливому екологічному середовищі. Ліси знищила, як твердять автори, не людина, а пацюки, які прибули на острів разом із першими переселенцями. Не маючи природних ворогів, вони швидко розмножилися, харчувалися насінням дерев і перервали природний цикл відтворення лісу.

Крім того, можливо, що дерево і не використовувалось під час транспортування статуй. Раніше вважалося, що їх котили до місця встановлення на дерев’яних колодах. Але на Клацнути цьому відео команда археологів пересуває статую за допомогою альтернативного методу. Втім, як воно було насправді, науковці ще остаточно не вирішили.
 
Липень

З-поміж 3000 текстильних речей, знайдених під час реконструкції австрійського замку Ленґберґ, особливий інтерес викликала середньовічна спідня білизна.

Зокрема – ліфчик та трусики 15 століття, дуже схожі на сучасні. Вони дозволили нам зазирнути у дуже приватну сферу життя середньовічних європейців.
 
Серпень

Через два роки після виверження ісландського вулкану Ейяф’ятллайокутль ми довідалися про інше, значно сильніше і смертоносніше виверження, що трапилося 750 років тому. Науковці ще сперечаються, про який саме вулкан ідеться, але відомо, що він викинув у вісім разів більше розпечених уламків, ніж Кракатау в 1883 році. Це було найбільше виверження тисячоліття. Його сліди знаходили в пробах льоду та донних осадах по всьому світі, а тепер – знайшли і в масових похованнях, розкопаних у Лондоні.

Збереглися історичні свідчення про наслідки цього виверження (1258 р.), коли землю накрила хмара попелу, перепиняючи доступ сонячного світла й тепла. Ці погодні пертурбації описав, зокрема, монах із англійського міста Сент-Олбанс, що перебував у тисячах кілометрів від вулкану і не знав про їхню причину. Врожаї сильно зменшилися, тисячі людей голодували; як написав епідеміолог Вільям Фарр у 1846 році, "у самому лише Лондоні загинуло 15 000 бідняків".

Під час розкопок на Спітелфілдзькому цвинтарі, здійсненому Музеєм археології Лондона, було знайдено кілька могильних ям. Хоча зовні вони нагадували "чумні могили" XIV століття, радіовуглецевий аналіз показав, що датуються вони XIII століттям, тож цілком може бути, що це перше археологічне свідчення виверження 1258 року.
 
Вересень

У вересні було відкрито один із найдавніших зразків доісторичної стоматології – воскову "пломбу" в зубі людини часів неоліту. Власник зуба жив близько 6500 років тому на території сучасної Словенії і помер у віці від 24 до 30 років.

Високороздільне тривимірне сканування зуба показало, що в ньому була поверхнева дірка, а також тріщина, яка простяглася аж до пульпової камери. Очевидно, страждалець використовував віск для тамування зубного болю.
 
Жовтень

Нове дослідження, здійснене Університетським коледжем Лондона та Музеєм гробниці імператора Цинь Шихуанді, пролило світло на те, як дві тисячі років тому виготовлялася знаменита Теракотова армія – 7000 статуй воїнів, колісниць та коней. До речі, раніше, у червні було знайдено ще 100 нових статуй.

Організувати роботу 700 000 ремісників, які виконали таку майстерну, а головне – стандартизовану роботу, було справжнім подвигом, який вимагав надзвичайно передової виробничої системи. Проаналізувавши бронзові наконечники стріл, які тримають воїни, дослідники припустили, що цією системою був "тойотизм", названий так на честь японської автомобілебудівної компанії.

На відміну від конвеєрної моделі, у якій спеціалізовані виробничі групи виготовляють окремі компоненти, "тойотизм" використовує стільникові майстерні, в яких висококваліфіковані ремісники-універсали виробляють завершений продукт. Це дуже гнучка виробнича система, яка максимізує працю та мінімізує відходи.
 
Листопад

З’явилося одразу кілька нових доказів того, що люди мезолітичної Британії не були, як вважалось раніше, повними кочівниками, що жили тільки в тимчасових легких помешканнях.

У Екліні (Шотландія) та Лант Мідоус (графство Мерсісайд) були розкопані мезолітичні споруди 8300 та 5800 рр. відповідно. В шотландському "домі", збудованому з дерева й торфу, люди зупинялись сезонно – в холодну пору року. А в Мерсісайді знайшли цілих три споруди, тож археологи припустили, що тут, принаймні упродовж частини року, жило аж кілька родин.

Нові дослідження у Стар-Карр, одній з найвідоміших мезолітичних пам’яток Британії (9 тисячоліття до н. е.), підтверджують ці знахідки. Стар-Карр займає більше 2 гектарів і включає в себе, зокрема, 30-метрову дерев’яну платформу на березі озера та принаймні один будинок, що не характерно для простої стоянки мисливців-збиральників.
 
Грудень

У грудні було знайдено дуже рідкісне кремаційне поховання залізної доби – бронзовий шоломі, у якому колись зберігався мішечок зі спаленими кістками, скріплений брошкою. Шолом датували І століттям до н.е., і це перший відомий зразок такого поховання. Зараз триває аналіз знахідки, і науковці сподіваються, що він допоможе пролити світло на те, як шолом, зроблений не в Британії, потрапив на поле неподалік Кентрбері в епоху воєн із римлянами.
 
Чого чекати далі…

У січні 2013 року повинні оголосити результати аналізу ДНК людських решток, знайдених на автостоянці у Лестері. За попередніми даними, це можуть бути рештки короля Ричарда III.


Луїза Айлз
Кембриджський університет
Джерело: ВВС

Коментарі