Польща продовжує демонструвати подвійні стандарти у історичній політиці

Днями парламент Польщі проголосував ухвалу у зв’язку із 70-ю річницею утворення польської підпільної військової організації часів Другої світової війни т.зв. «Національні збройні сили» (Narodowe Si -y Zbrojne - NSZ). Про це Вголосу повідомив екс-депутат Львівської облради Остап Козак.

За його словами, парламентаристи відзначили її членів як борців за незалежність Польщі проти німецьких та радянських окупантів.

Прийняття ухвали супроводжувалось бурхливою дискусією між депутатами Сейму. Значна їх частина різко виступила проти цього документу, оскільки вважала неприпустимим прославлення збройної організації, яка вчинила масові військові злочини. Окремі депутати дорікали членам NSZ антисемітизм та співпрацю із нацистами. Так, голова фракції «лівих» у польському парламенті, колишній прем’єр міністр Лєшек Міллер у твіттері назвав воїнів NSZ «союзниками Гітлера та погромниками євреїв».

Інші депутати наголошували, що т.зв. «Національні збройні сили» разом із польськими «Армією крайовою» та «Селянськими батальйонами» воювали не лише проти нацистів, але і проти українського населення Закерзоння. Найбільш відомим злочином, вчиненим NSZ проти українців було масове вбивство 6 червня 1945 року близько 200 мешканців села Верховини (17 км від міста Холм, зараз Польща), яке відоме як «Різанина у Верховинах». Серед убитих – лише 45 чоловіків, решта жінки та діти. Злочин вчинив загін NSZ під командуванням Мєчислава Паздерського на псевдо «Сірий».

Незважаючи на висловлені аргументи, проурядова більшість Сейму відкинула їх та поспішно затвердила ухвалу. Нажаль, вже вкотре можемо констатувати, що польські депутати наполегливо дотримуються подвійних стандартів щодо оцінки ролі національних збройних рухів у польсько-українській війні в 40-х роках минулого століття. Так, усі польські організації апріорі проголошуються такими, що безкомпромісно воювали за незалежність Польщі, а усі військові злочини, вчинені ними – як «відплатні» та «захистні» акції. Натомість, Українська Повстанська Армія без вагань проголошується як злочинна та інакше як «банди УПА» не називається.

На пошану загиблих місцевих українців сьогодні у центрі села Верховини височить пам’ятник у вигляді православного хреста. Щороку у червні місяці там відправляється панахида за трагічно загиблими. На урочистостях присутні представники місцевої влади та консул України в Польщі.

Джерело: "Вголос"

Коментарі