З історії чернігівської фотографії

Фотографія - один з найвизначніших винаходів у історії людства. Історія фотографії починається ще наприкінці 15 століття, коли були здійснені перші спроби переносити зображення об'єкта на площину для її наступ ного малювання.

Проте, часом народження фотографії, у сучасному її розумінні, прийнято вважати 1839 рік, бо саме тоді французький художник Луї- Жак Дагер винайшов спосіб одержання зображень на срібних пластинах та їх закріплення. Після цього, завдяки наполегливій праці багатьох ентузіастів, фотографія почала швидко розповсюджуватися по усьому світу. Не пройшло і півстоліття, як перші фотоательє з'явились і у Чернігові.

Нажаль, історія чернігівської фотографічної справи ніколи не була предметом вивчення. Тому нам небагато відомо про фотохудожників тих давніх часів і про їх творче надбання. Можна припустити, що перші фотографи почали працювати у Чернігові ще у середині 60-х років 19 століття. Одним з них був Р.Чарнецький, чия майстерня знаходилася на вулиці Борисоглібській (сучасна Серьожнікова) між Преображенською та Миколаївською. Є відомості, що його будинок був настільки цікавим у архітектурному плані, що зроблений з нього художником Г.Лукомським малюнок, навіть надрукували на обкладинці одного з тогочасних художніх журналів.


Коли було створено фотографічне ательє Чернецького точно не відомо, але, безперечно, це сталося не пізніше 1884 року. Саме цим часом датовані відомі нам фотознімки цього майстра. На користь того, що Чарнецький був талановитим і відомим далеко за межами Чернігова, говорить те, що його призначили фотографом Імператорського Московського Археологічного товариства, і тричі нагороджували за надані на виставки фотороботи.

Після смерті Р. Чарнецького, ательє перейшло до його сина, але той не цікавився фотографією і не став продовжувати батьківську справу. Таким чином, десь після 1912 року один зі старіших чернігівських фотографічних салонів «наказав довго жити». Приблизно у той же час діяло у Чернігові фотоательє Йожефа Марра. Містилося воно десь на вул. Гончій (сучасна Горького). За спогадами сучасників, це був дуже солідний фотографічний заклад.

На користь такого ствердження свідчать зроблені у ньому фотопортрети. Достовірної інформації стосовно того, коли було створене фотоательє Марра, у моєму розпорядженні немає, але точно відомо, що у 1889 році воно вже існувало. А у списку фотосалонів, що був складений в 1912 році, він вже не значиться. Наприкінці 19 століття працювали у місті і інші фотомайстри.

Відомі фотокартки, що були виготовлені в 1889-мута 1893 рокаху ательє Франца Фрама. Збереглися фотопортрети Кс.Ф. Шлегеля, які безумовно зроблені не пізніше середини 80-х років. Але, нажаль, невідомо де, коли і який час працювали у Чернігові названі фотографи. На початку 20 століття кількість професійних фотографів у Чернігові збільшується. У1912 році в місті за офіційною інформацією діє вже 5 фотомайстерень. Є данні, що власником однієї з них був А.З.Гітін. Знаходилося вона на вулиці Шосейній у будинку, що належав чернігівському мешканцю на прізвище Приступа. І ось тут перед нами постає загадка.

Те ж джерело (Путівник по Чернігову 1912 р.) повідомляє про ще одну фотомайстерню під гучною назвою «Рембрандт», яка знаходилась на вул. Богоявленській. Якщо це не помилка, то як пояснити те, що збереглися фотокартки, на яких містяться такі рекламні написи: «Фотография «Труд» Гитина Чернигов», і «Фотография «Рембрандт» Гитина в Чернигове».

Ні на першій, ні на другій рекламі адреси ателье немає. Можна припустити, що Гітін поступово скуповував фотографічні салони. На користь цього припущення свідчить ще одна фотокартка, на який міститься напис: «Фотография «Рембрандт» в Соснице и Сновске». Прізвища власника згаданих майстерень і у цьому випадку не позначено. У ті часи у Чернігові працював фотограф Соломон Утєвський. Його майстерня мала назву «Свет и тени» і була розташована на вул. Шосейній (зараз проспект Миру). Цікаво, що це був не єдиний його фотосалон. Ще один, під назвою «Модерн» знаходився у Новозибкові.

Треба зазначити, що професійні якості Утєвського були визнані не тільки на Чернігівщині.. Про це свідчить почесне звання Дійсного члена Імператорського фотографічного товариства у Берліні, яке він отримав за свою високу майстерність. Фотомайстерня Утєвського працювала досить довго, у всякому разі - до кінця 20-х років минулого століття. Продовжуючи розповідь про чернігівських фотографів, слід назвати ще кілька прізвищ: Н.Яворовський, чия майстерня знаходилася у Миколаївському єпархіальному будинку, И.Гофман, Н.Мінченко та А.Самокіш. І нарешті кілька слів про Найвідомішим чернігівським фотомайстром кінця 19-го - початку 20-го століть був Володимир Єфимович Гольдфайн (1879 рік народження). У юнацтві захопився фотографією. Швидко став справжнім майстром своєї справи.

 Уже в 1904 році за високоякісну фотографічну роботу, надану на всесвітню паризьку виставку, Володимира Єфимовича нагороджують золотою медаллю. У 1909 році талановитий фотограф отримує ще одну нагороду - медаль «За трудолюбие и искусство от министерства финансов». Фотосалон В.Гольдфайна знаходився у центрі міста на Шосейній вулиці і був обладнаний за останнім словом техніки. У 1920 році фотоательє було націоналізовано. На початку 20-х років В. Гольдфайн працює завідуючим фотосекцією підвідділу мистецтв чернігівського губнаросвіти і продовжує займатися справою свого життя.

© Чернігів - подорож на 100 років назад

Коментарі