Атлас Голодомору складуть у Гарвардському університеті

Атлас складуть в Гарвардському університеті
Reuters
До 80-ї річниці Голодомору в Україні 1932-1933 років в Гарвардському університеті підготують спеціальний атлас, який дозволить відобразити масштаби трагедії на картах.

До 80-ї річниці Голодомору в Україні 1932-1933 років в Гарвардському університеті підготують спеціальний атлас, який дозволить відобразити масштаби трагедії на картах.

Про це розповів доктор історичних наук, професор Станіслав Кульчицький у своєму виступі під час його нагородження премією Фундації Антоновичів, що відбулося в посольстві України у Вашингтоні.

"Я прийняв пропозицію Гарвардського університету буквально місяць тому брати участь у підготовці атласу Голодомору до 80-ї річниці. Це буде грандіозний атлас. Я запропонував вже кілька десятків карт. На мою думку, важливою картою стануть опубліковані в Україні, США та Росії свідчення про конфіскацію всієї їжі, позначені в місцях перебування свідків, - сказав Станіслав Кульчицький. - Вся карта Україна буде вкрита цими свідченнями ".
Історик зазначив: "Причиною голоду, який почав розгортатися в Україні в зимові місяці 1932-1933 років були спроби сталінського уряду насадити протиприродні економічні взамини між державою і селянством, але загальносоюзний голод пізніше переріс в Україні в Голодомор внаслідок холоднокровно спланованої акції Сталіна та його найближчого, менше десятка осіб, оточення. І суть цієї каральної акції полягала в конфіскації спочатку хліба, а потім усього іншого продовольства".

 За словами Станіслава Кульчицького, вчені, зокрема, російські, які не вважають Голодомор в Україні геноцидом, серед іншого аргументують, що немає документів про накази вилучати всю їжу в українських селян. У той же час, український історик переконаний, що не можна не брати до відома тисячі свідчень тих людей, які розповідали саме про це.

 "Є лист Сталіна до українських селян з вимогою здавати прихований хліб. Він стало сигналом для повсюдних обшуків. Є написана рукою Сталіна Інструкції заблокувати Україну і Кубань, але в документі про натуральні штрафи йшлося тільки про м'ясо, сало і картоплю. Ні письмового документа про реквізиції фруктової сушки, про вилучення цибулі, про конфіскацію гарбуза і буряків", - розповів С. Кульчицький. - Операція з вилучення всієї їжі була проведена під час обшуків дворів голодуючими бідняками під керівництвом чекістів на підставі усних вказівок протягом січня 1933 року ".

 "Оцінка українського Голодомору як геноциду створила велику напругу у відносинах між Україною і Росією", - зазначив історик. На його думку, "нам треба переконати російську громадськість і багатьох власних громадян у тому, що сталінська каральна акція була справою рук декількох вищих функціонерів". "Якщо реальна картина Голодомору стане загальновідомою, то пам'ять про нього перестане роз'єднувати людей", - переконаний С. Кульчицький.

 Він також повідомив, що зараз кількість публікацій у всьому світі на цю тему українського Голодомору вже перевищила 15 000, з них значну частину становлять спогади людей, які пережили цю трагедію.

Як повідомлялося, вчора, 19 листопада, предстоятель УГКЦ блаженнійший Святослав (Шевчук), в рамках свого візиту в США, освятив місце в центрі американської столиці, де буде споруджено пам'ятник жертвам Голодомору.


Коментарі