Стародавні біблійні рукописи захопили Інтернет

Найдавніші з біблійних манускриптів, так звані Сувої Мертвого моря, тепер доступні у відкритому доступі в інтернеті.

Компанія Google і Ізраїльський музей в Єрусалимі завершили процес сканування цих археологічних артефактів, інформує facenews.ua.

Сувої Мертвого моря або Гурманські рукописи — це манускрипти, які, починаючи з 1947 року, були виявлені в печерах Кумрана, Ваді Мураббаата (на південь від Кумрана), в Хірбет-Мірде (на північний захід від Кумрана), а також у ряді інших печер Іудейській пустелі і в Массада. Кумранські сувої написані в основному на івриті, частково — арамейською мовою; зустрічаються фрагменти грецьких перекладів біблійних текстів.


В основному застосовується квадратний єврейський шрифт, прямий попередник сучасного друкарського шрифту. Основний матеріал - пергамент з козячої або овечої шкіри, зрідка папірус.

У період між 1947 і 1956 роками в одинадцяти Кумранських печерах було виявлено більше 190 біблійних сувоїв. В основному це невеликі фрагменти книг Старого Завіту (всіх, крім книг Есфірі і Неємії). Також знайдений один повний текст книги Ісайї. Крім біблійних текстів, цінна інформація міститься також в цитатах небіблійних текстів.

Тепер автори проекту кажуть, що всі зацікавлені зможуть отримати доступ до п'яти оцифрованих сувоїв (всього їх існувало вісім). Серед п'яти відсканованих сувоїв називаються Великий Сувій Ісаї та Храмовий сувій. Ще три сувої оцифровані, але їх стан набагато гірше, ніж перших двох, і вчені зараз працюють над їхньою реставрацією.

Загальний обсяг цифрових відсканованих даних, як повідомили в Google, становить 1200 мегапікселів, що дозволяє розглянути сувої в найдрібніших деталях, аж до особливостей матеріалу, на якому вони надруковані. Також користувачі можуть перекласти англійською мовою написи на свитках.

У партнерстві з науково-дослідним центром компанії Google фахівці Управління старожитностей Ізраїлю відсканували 30000 фрагментів 900 пергаментних рукописів, забезпечивши їх перекладом і всілякими коментарями. При оцифрування вчені використовували технології, які дозволяють "проявити" вицвілі з часом текстові фрагменти.

"За якістю знімки еквівалентні фізичному сприйняттю оригіналу. Це усуває необхідність в майбутньому піддавати тексти зовнішнього впливу і дозволить зберегти їх для майбутніх поколінь", - йдеться в повідомленні відомства, у чиєму віданні перебуває колекція.
 

Коментарі