70 років тому радянські війська підірвали ДніпроГЕС

ДніпроГЕС у перші дні після вибуху
У Запоріжжі, 70 років тому, 18 серпня 1941 близько 20:00, співробітники НКВС, без попередження підірвали греблю ДніпроГЕС.

Побоюючись швидкого наступу німецьких військ, співробітники НКВС заклали 20 тонн толу, вибух якого зруйнував частину греблі довжиною у 165 метрів, викликавши 20-метрову хвилю.

За словами очевидців тих подій, хвиля змила прибережну міську смугу, плавні Хортиці і дійшла до сусідніх міст - Марганця та Нікополя (близько 80 кілометрів вниз за течією Дніпра).

У зв'язку з тим, що радянське командування не попередило городян і військових про небезпеку, в результаті вибуху загинуло, за даними істориків, від 20 до 150 тисяч чоловік.

Так, німецьке командування оцінювало свої втрати в живій силі у 1500 чоловік. З боку радянських військ втрати склали приблизно 20000 червоноармійців.

"Лише зараз українські історики отримали документальні докази, що дніпровська хвиля поглинула близько ста тисяч чоловік: 80 тисяч запорожців, біженців із сусідніх регіонів, близько 20 тисяч радянських солдатів, які не встигли покинути місто. Ми не беремо цифри зі стелі, вчені Запоріжжя, Дніпропетровська та Нікополя вже мають докази масових людських жертв після вибуху греблі", - заявив голова запорізької обласної організації ВО Свобода Віталій Подлобніков.

Восени 1943 року під час відступу німців гребля ДніпроГЕСу знову була підірвана. Причому план повного знищення греблі був реалізований не повністю, оскільки радянським саперам і розвідникам вдалося пошкодити частину проводів, що проведених до детонаторів.

Уперше після закінчення Другої світової війни про цю трагедію згадали у 2010 році. Тоді, 18 серпня, з ініціативи запорізької організації ВО Свобода у церкві Святого апостола Павла провели богослужіння у пам'ять про жертв вибуху ДніпроГЕС.

За матеріалами: ВГороде Запорожье, Подробности, Корреспондент.net

Коментарі