Сьогодні виповнилося 50 років Берлінській стіні - одному із символів комунізму

Східний Берлін, обнесений колючим дротом.
Червень 1968 року. Фото AFP
Канцлер Німеччини Ангела Меркель узяла участь у церемонії в Берліні, присвяченій зведенню Берлінської стіни 50 років тому.

Бетонний кордон відокремив тоді комуністичний східний сектор Берліна від західної частини міста.


Протягом 28 років стіна була одним із яскравих символів холодної війни. Занавісом, який закривав соціалістичний табір від іншого світу. І перешкоджав втечі східних німців на Захід.

Охорона у східному секторі Берліна вбила багатьох тих, хто намагався це зробити.

Існували інші механізми економічного характеру, аби зупинити процес втечі східних німців на захід. Але вони не були прийнятні ні для радянського керівника Микити Хрущова, ні для тодішнього лідера НДР Вальтера Ульбріхта. Його соціальна політика призвела до повстання 1953 року, яке було придушене радянськими військами.

13 серпня 1961 року почалося спорудження Берлінської стіни, що, як нагадують політичні експерти, порушувало Потсдамські угоди, які передбачали вільне переміщення по Берліну.

13 серпня війська східно-німецького уряду блокували кордон між Західним і Східним Берліном. Останній був обнесений колючим дротом.

У жовтні того ж року американські війська вдалися до спроби припинити спорудження стіни. Були підтягнуті бульдозери і танки до контрольно-пропускного пункту "Чарлі". Але їх вже чекали радянські танки.

У 1989 році почався демонтаж Берлінської стіни після падіння комунізму у Східній Європі.

Екс-посол Великобританії в Росії Тоні Брентон в інтерв’ю The Times сказав, що комунізм убив близько 100 мільйонів осіб, учетверо більше, ніж знищила нацистська Німеччина.

Коментарі