Чернігівські археологи відкопали залишки давнього мосту біля Іллінської церкви

Студенти Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г.Шевченка та наукові співробітники заповідника "Чернігів Стародавній" відкопали залишки моста, який свого часу був перекинутий через рів і з'єднував Іллінську церкву з Троїцьким собором.

За словами керівника археологічної експедиції Володимира Руденка, археологічні розкопки - це єдина можливість дізнатися про початок існування монастиря і його історії до 18 століття. На превеликий жаль, жодних письмових джерел про ранню історію Троїцько-Іллінського монастиря у чернігівських науковців немає.

Студенти на розкопках працюють по сім годин на день. Щотижня мають лише один вихідний. Однак така робота молоді подобається. Навіть незважаючи на дощову погоду - працюють із натхненням.

Все, що знайшли в цьому році, потім буде законсервовано, пояснює Володимир Руденок. Якщо це не зробити, то ці залишки історії можуть просто зруйнуватися. А відновлення стародавнього моста через Іллінську канаву - поки тільки в планах на майбутнє.

Нинішній археологічний сезон на території Іллінської церкви - ювілейний. 25 років поспіль вчені шукають тут правду про історію стародавнього монастиря.

Коментарі