Актюбинська броня


На продовження моєї публікації про фото з аукціону, на якому зображено будівлю Чернігівського добровільного пожежного товариства, де в часи СССР тривалий час на другому поверсі розміщувалася обласна друкарня.

Кілька років тому я випадково в інтернеті натрапив на інформацію, що пролила світло куди ж саме під час ІІ Світової війни поділося устаткування друкарні. Адже це було стратегічне підприємство...

Газета "Актюбинский вестник" (Республіка Казахстан) повідомила, що у їхньому обласному архіві зберігаються дані про прибуття 15 вересня 1941 року до Актюбинська вантажу із обладнанням із Чернігова, що у цей час вже був під німецькою окупацією. Це були друкарські верстати Чернігівської типографії ім. 9 січня. Газета, з посиланням на завідуючу групи використання і оприлюднення документів архіву Світлану Книжник, розповіла, що чернігівська типографія була «ластівкою», тобто першою серед підприємств, які з початком війни були повністю перевезені і запущені в експлуатацію в Актюбинську. 
 
Нажаль, газета ніяких подробиць більше не повідомляє про подальшу долю типографії, а особливо - про людей, що супроводжували її до Казахстану. Відомо лише, що після вигнання нацистів з Чернігова друкарню з Казахстану до нашого міста було вирішено не повертати. Туди завезли інше поліграфічне устаткування. Ще відомо, що після початку німецької окупації в листопаді 1941 року в Чернігові почала виходити друком газета "Українське Полісся». У першому зверненні "До читачів" (2 листопада. №1. 1941 р. ст. 2.) газета повідомила: «Серед руїн погорілих установ, зібрано вже дві машинки, зібрано кілька кас шрифту, змонтовано вдосконалений складальний верстат тощо». У лютому 1943 р. газету було перейменовано на «Чернігівський кур’єр», а у травні того ж року вона отримала назву «Український кур’єр».

Нагадаю, Чернігів було окуповано німецькими військами 9 вересня 1941 року. Будинок друкарні сильно постраждав. Лише після війни, коли споруду було повністю відреставровано, у ній знову розмістилася друкарня, яка в січні 1979 року увійшла до складу видавництва «Десна». У 1987 році друкарню перевели до спеціально новозбудованого для неї приміщення на проспекті Жовтневої революції (сучасна назва проспект Перемоги), а старе приміщення передали Спілці художників України.


Коментарі