Зовнішня розвідка України розсекретила документи про підготовку Німеччини до нападу на СРСР

www.szru.gov.ua
Служба зовнішньої розвідки України в рамках заходів з пошуку та опрацювання архівних документів, що мають історичну й культурну цінність, розсекретила нові документи щодо діяльності розвідувальних підрозділів та органів державної безпеки України напередодні та під час Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років.

Про це повідомили у прес-службі СЗР України.

Зокрема, в галузевому державному архіві СЗР знайдені виписки з розвідувальних зведень, підготованих відповідним відділом штабу Київського особливого військового округу за період з 20 по 30 квітня 1941 року. У них містяться конкретні відомості про прибуття в цей час німецьких військ на територію Румунії і Угорщини, дислокації військових частин поблизу кордону, зростання інтенсивності залізничних перевезень, будівництво стратегічних комунікацій та інженерних споруд, мобілізаційні та інші заходи.
У документах окремо акцентується увага на підготовці приміщень для німецьких військ поблизу радянського кордону. У зв'язку з цим зазначається: "агентства підтверджують попередні дані про підготовку угорською владою на території Прикарпатської України приміщень для очікуваних тут німецьких військ. Школи, казарми та інші приміщення підготовлені для розміщення німецьких військ у таких містах: Ужгород, Мукачево, Б-Березне та інших. У цих містах 15.3. школи припинили заняття. 23 прикордонний полк, який до цього часу дислокувався в Б-Березне, перекинутий у Ставна з метою вивільнення казарм для німецьких військ".

Після наведення цих та інших розвідувальних даних у документах робляться такі висновки: "Після перемоги над Югославією Німеччина почала перекидання частини своїх військ з Балканського театру до кордонів СРСР з Румунією та Генерал-Губернаторства, зосередивши до 20.4. в північній частині Молдови до трьох дивізій. Одночасно відбувається зосередження румунських військ на радянському кордоні".

В іншому розвідзведенні у розділі Про подальші плани Німеччини зазначається: "За тими ж даними, що заслуговують довіри, в середовищі офіцерів німецьких військ, які перекидаються через Угорщину і Румунію до Болгарії, були розмови такого змісту:" Закінчимо з Югославією, підемо проти Туреччини, заволодіємо Чорним морем, а потім направимо удар проти Радянського Союзу".

Зазначені відомості у поєднанні з раніше розсекреченими Службою зовнішньої розвідки України матеріалами є ще одним свідченням того, що розвідка завчасно інформувала вище командування радянської армії і керівництво держави про підготовку гітлерівської Німеччини до нападу на Радянський Союз, наголошується в повідомленні.

В інших розсекречених матеріалах, датованих 1942-1943 роками, міститься розвідувальна інформація про німецькі спецслужби.

Напередодні 70-річчя початку Великої Вітчизняної війни керівник галузевого державного архіву Служби зовнішньої розвідки України Віктор Савяк у приміщенні Меморіального комплексу Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років передав розсекречені архівні документи генеральному директору музею Івану Ковальчуку для експонування і подальшого опрацювання науковцями, істориками і дослідниками, поінформували у прес-службі.

"Кореспондент.net" за матерiалами: УНІАН

Коментарі