Вчені розкриють 'підземні секрети Першої світової



Історія Битви на Соммі лягла в основу документальної стрічки

У Франції уперше розпочинають масштабні розкопки на місці битви на Соммі. Значна частина тієї битви відбувалася під землею.

Археологи розпочали одні з наймасштабніших розкопок поля битви часів Першої світової війни. Йдеться про місцевість біля французького села Ля-Буассель, де дотепер фактично нічого подібного не проводили.

У 1916 році там відбулася масштабна битва на Соммі, за кожен день якої були вбиті тисячі солдатів.



Кореспондент Бі-Бі-Сі Пітер Джексон каже, що результати цих розкопок можуть стати "святим граалем" для археологів та істориків.

Британські та німецькі прохідники рили тунелі під окопами один одного, намагаючись їх підірвати. Припускають, що дехто з солдатів опинилися похованими заживо.

Ідея підкопування під фортифікації суперника – не нова, але під час Першої світової війни вона отримала нове втілення. Як розповідає Пітер Джексон, тунелі часто рили професійні шахтарі, яких забирали на фронт, зокрема, і з британських копалень.

Біля Ля-Буассель обидві сторони відчайдушно намагалися вирити якомога більше тунелів та зруйнувати тунелі суперника.

Нині на тому місці планують зробити постійний меморіал.

Безпосередньо розкопки розпочнуться лише у жовтні, але вже зараз у розпалі перші дослідження за допомогою спеціальних радарів, які дозволяють встановити маршрути тунелів та окопів. Деякі частини тунелів уже відкрили, і, як кажуть вчені, вони порівняно добре збереглися.

Паралельно працюватимуть спеціалісти з вибухівки на випадок, якщо будуть знайдені вибухові речовини.
Вчені також сподіваються знайти написи на стінах, пляшки від напоїв, навіть вірші. Дехто з науковців уже порівнює тунелі, які вивчатимуть, із "капсулами часу".

Планують, що цю територію відкриють для відвідувачів. Загалом проект триватиме від 5 до 10 років.

Кількість поранених внаслідок тієї операції сягнула мільйона, це були переважно німецькі, британські та французькі солдати. Загалом кампанія тривала майже чотири місяці. При цьому кожна зі сторін доводила, що перемога – на її боці.

http://ua.korrespondent.net/bbc/1227839-vcheni-rozkriyut-pidzemni-sekreti-pershoyi-svitovoyi

Коментарі