Чорні археологи виставили на продаж архів УПА


На одному з інтернет-аукціонів виставлений на продаж архів документів, пов’язаних з діяльністю Української повстанської армії (УПА).

Про це повідомляє КоммерсантЪ-Украина у статті Коштовні папери йдуть з молотка.

"Близько 3,5 тис. сторінок, серед яких 6 наказів командуючого Романа Шухевича, звіти про діяльність, протоколи і списки", - сказано в оголошенні про продаж архіву штабу УПА. Там же розміщені фотографії великого стосу документів. Оцінили архів його продавці у 500 тис. грн.

Директор львівського Національного музею В’язниця на Лонцького Руслан Забілий, до якого раніше зверталися посередники власників документів, розповів, що папери випадково потрапили до рук так званих чорних археологів, що проводили розкопки у лісовому масиві Львівської області. "Вони шукали техніку і зброю часів Другої світової війни, а знайшли ці папери", - розповів Забілий.


Архів містить як опубліковані раніше документи, так і ще невідомі історикам. Зокрема, шкільні листи Ніла Хасевича (автора пропагандистських плакатів УПА) з позначками його вчителя, укази об’єднаних груп УПА, що діяли на території Волинської області, а також звіти про діяльність підпільних повстанських груп з різних областей Галичини у 1930-1940 роках і 6 наказів командувача УПА Романа Шухевича, правда, без його підпису.

За словами Забілого, архів не містить принципово нових відомостей про діяльність УПА. "Проте для істориків важливий кожен папір", - пояснив він. На його думку, дії власників архіву неприйнятні: "Багато років тому люди своїм життям платили за ці документи, так що спекулювати ними просто аморально. Увесь архів має бути власністю держави, а не приватних осіб".

Колишній глава архіву СБУ, дослідник історії повстанського руху Володимир Вятрович оцінив дії власників архіву жорсткіше. "Сволота на крові героїв заробляє гроші", - написав він на своїй персональній сторінці у Facebook. Вятрович заявив, що держава повинна конфіскувати архів, а його власників притягнути до відповідальності. "Хоча, як мені здається, нинішній владі абсолютно плювати на такі речі", - додав він.

Редактор інтернет-видання Історична правда Вахтанг Кіпіані дотримується іншої думки. "Навіть якщо в архіві немає нічого принципово нового, підбірка документів у таких об’ємах і за конкретні періоди є коштовною. Було б добре, якби хтось викупив їх і передав до якогось спеціалізованого музею", - вважає Кіпіані.

Втім, у такий розвиток подій він мало вірить: "На ринку таких цін, як 500 тис. грн. за подібний архів, просто немає, тому швидше за все власники почнуть продавати його частинами, що значно зменшить його історичну цінність".

Коментарі

  1. История больше чем удивительная - черные археологи в черном-черном лесу, документы, натрапили. Баснословные сумы, истории, а из фактов только ссылка на статью.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар