Сьогодні виповнюється 25 років від дня аварії на Чорнобильській атомній станції

Сьогодні, 26 квітня, виповнюється рівно 25 років з дня найбільшої ядерної катастрофи у світі - аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Чорнобильську АЕС побудували поблизу міста Прип'ять, за 18 км від міста Чорнобиль, за 16 км від кордону з Білоруссю і за 110 км від Києва.
О 1:23 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці найбільшої на той час атомної електростанції в Радянському Союзі стався вибух, який повністю зруйнував реактор.


Унаслідок вибуху в атмосферу було викинуто 190 тонн радіоактивних речовин. 8 зі 140 тонн радіоактивного палива реактора опинилися в повітрі. Дослідження експертів говорять про те, що сумарний викид радіоактивних матеріалів у атмосферу того дня склав 50 млн. кюрі, що рівнозначно наслідкам вибухів 500 атомних бомб, скинутих у 1945 році на Хіросіму.
 

Після аварії більше 115 тисяч людей з 30-кілометрової зони було евакуйовано. Для ліквідації наслідків було мобілізовано понад 600 тисяч чоловік.

Після аварії роботу електростанції було припинено через небезпечну радіаційну обстановку. Чорнобильську АЕС повністю закрили 15 грудня 2000 року. 


Скільки чорнобильців у нашому краї?

За даними Чернігівського обласного центру радіаційного захисту та оздоровлення населення, на кінець 2010р. під наглядом у медичних закладах області системи МОЗ перебували 9,1 тис. ліквідаторів наслідків аварії (І група первинного обліку), 1,4 тис. евакуйованих із зони дії радіації (ІІ група), 60,4 тис. осіб із числа тих, які проживали або проживають на територіях, що підлягають нагляду (ІІІ група), 16,5 тис. дітей та підлітків, які народилися від осіб І-ІІІ груп (ІV група), та 154 дитини – від осіб IV групи обліку.
Ці категорії населення майже повністю (від 88,7% до 99,7%) пройшли медичний огляд. Однак здоровими визнано лише 1,5% оглянутих лікарями ліквідаторів, 2,7% – евакуйованих, 7,6% осіб ІІІ групи обліку, 11,8% – оглянутих дітей ІV групи та 49,7% тих, що народилися від осіб IV групи обліку. Ці дані повідомило головне управління статистики в Чернігівській області.

Захворюваність серед постраждалих становила у 2010р. 79,7 тис. випадків уперше встановлених діагнозів на кожні 100 тис. осіб І–ІV груп обліку. Найбільш розповсюдженими були хвороби органів дихання (40,6 тис. випадків), хвороби системи кровообігу (5,5 тис.), хвороби шкіри і підшкірної клітковини та сечостатевої системи (4,6 тис. кожна), кістково-м’язової системи та сполучної тканини (4,0 тис.) тощо.

Населення, яке зазнало шкоди від Чорнобильської катастрофи, забезпечувалося санаторно-курортними послугами. У 2010р. в санаторно-курортних закладах області відпочили та зміцнили здоров’я 3,9 тис. осіб, найбільш чисельною була група дітей та підлітків (ІV група) – 18,4%. Крім того, до програми покращання здоров’я „чорнобильців” були залучені реабілітаційні центри та інші заклади.

Коментарі