У Росії відзначають 150-річчя відміни кріпосного права

150 років тому Олександр II підписав
маніфест, що звільнив більш ніж 20 млн. селян

wikipedia.org
Сьогодні, 3 березня виповнюється 150 років з дня скасування в Росії кріпосного права.
У 1861 року імператор Олександр II підписав знаменитий маніфест, який звільнив більш ніж 20 мільйонів селян.

Згідно Маніфесту, селянам були присвоєні громадянські права - свобода вступу в шлюб, самостійне укладення договорів та ведення судових справ, придбання нерухомого майна на своє ім'я та ін..

Селянству дарувалася юридична свобода, але земля оголошувалася поміщицькою власністю. За відведені наділи селяни на положенні "тимчасовозобов'язаних" несли на користь поміщиків повинності, які практично не відрізнялися від попередніх, кріпаків.

Наділення землею вироблялося відповідно до місцевими положеннями, в яких для різних районів країни (чорноземних, степових, нечорноземних) визначалися вищі і нижчі межі кількості землі, що надається селянам. Ці положення конкретизувалися у статутних грамотах, в яких зазначалося, яку землю отримували селяни.
У цілому по країні селяни були не тільки обмежені в розмірах землі - вони, як правило, отримували незручні для обробки наділи, оскільки найкраща земля залишалася у поміщиків.

Наступним етапом звільнення селян був перехід їх у стан власників. Для цього селянин повинен був викупити землю, при цьому ціна викупу значно перевищувала дійсну вартість землі.

Щоб забезпечити реальність викупу землі, уряд організував так звану викупну операцію. Він заплатив за селян викупну суму, надавши їм, таким чином, кредит. Цей кредит повинен був погашатися в розстрочку протягом 49 років з виплатою щорічно 6% на позику.

Сьогодні в Петербурзі в Петропавлівській фортеці покладуть квіти на могилу імператора, названого Визволителем. У Москві покладуть квіти до пам'ятника Олександра II біля храму Христа Спасителя. Також повинен відбутися форум, присвячений пам'ятній даті, який очолить патріарх Кирило.


http://ua.korrespondent.net/world/1192436-u-rosiyi-vidznachayut-150-richchya-vidmini-kriposnogo-prava

Коментарі