Хроніка втрат земляків на фронтах війни: село Дніпровське






Нещодавно в селі Дніпровське Чернігівського району старшокласникам місцевої школи та активу села представлено уточнений список земляків — жителів села, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни.

Даний список склав голова Чернігівської районної організації Всеукраїнської спілки краєзнавців, начальник управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації Андрій Курданов.

Про це «Високому Валу» повідомили у Чернігівській районній організації Всеукраїнської Спілки краєзнавців.

Варто відзначити, що раніше — у 70-х рр. — список дніпровців, які загинули в 1941—1945 рр., налічував 331 прізвище. Пізніше, після виходу в 1992 році «Книга пам’яті. Чернігівська область. Т.9» ця цифра збільшилась до 405.

І ось нещодавно завдяки матеріалам Центрального архіву Міністерства оборони Російської Федерації (м. Подольськ), які були оцифровані та відкриті для доступу через Інтернет сайт «ОБД Меморіал» (http://www.obd-memorial.ru), вдалося уточнити загальну кількість жителів Дніпровського, які загинули в роки війни. В даний час у списку, який має назву «Хроніка втрат земляків в роки Великої Вітчизняної війни», нараховується 491 прізвище. В списку по роках розміщені імена та прізвища воїнів, інформація про проходження служби, обставини загибелі, місця поховання.

Також серед оцифрованих документів на вже згаданому сайті знайдено цифрові копії карток військовополонених, листків з журналів безповоротних втрат військових частин, довідок про червоноармійців (на фото), які проливають світло на долю загиблих земляків.

За домовленістю учні дніпровської школи звернуться з листами за встановленими адресами для того, щоб дізнатися більше про обставини загибелі своїх земляків, можливо — отримати фото пам’ятників на їх честь.

Серед інших тем, що обговорювались під час зустрічі, — повідомлення про надходження листа від Центрального військово-медичного архіву Російської Федерації (м. Санкт-Петербург), в якому йдеться про перебування на території села Навози (з 1962 р. – Дніпровське) військових шпиталів у вересні-грудні 1943 року. Також краєзнавці очікують на спогади одного з учасників форсування р. Дніпро біля с. Навози в 1943 році — Героя Радянського Союзу Дмитра Олексійовича Бакурова (нині мешкає в м. Новосибірськ, Російська Федерація).

Всі ці краєзнавчі матеріали згодом увійдуть до книжки «Дніпровське — літописне містечко» — четвертого за рахунком збірника з історії сіл Чернігівського району.

Коментарі