Хто бреше і чи варто переписувати історію?

 Радянська історія ІІ світової війни - еклектика міфів, брехні, чуток і правди. Одним з таких прикладів є історія про бронепотяг "Комсомол Чувашії" - реальний бронепотяг, що був збудований на Канаському вагоноремонтному заводі в середині лютого 1942 року на зібрані гроші жителями Чувашії - понад 1,3 мільйона рублів. 

"Комсомол Чувашії" буво одним із трьох бронепотягів 53-го окремого дивізіону бронепотягів. Радянські і російські історики повідомляють, що за період боїв на Північно-Кавказському фронті 53-й дивізіон знищив тисячі німецьких солдат та офіцерів, спалив понад 100 танков, підбив більше 10 літаків, зруйнував сотні блиндажів і дотів. Зокрема, бронепоїзд "Комсомол Чувашії" відзначився тим, що в липні 1942 року забезпечив евакуацію більш як 20 поїздів з породистими кіньми, за що маршал Семен Будьонний оголосив подяку особовому складу Комсомола. Чи дякував маршал за евакуацію мирного населення Північного Кавказу, історики-міфотворці мовчить. Власне, "Комсомол Чувашії" довго на фронті не провоював. 5 серпня 1942 р. бронепотяг, потрапивши в оточення біля станції «Белоглінская», прийняв свій останній бій. Як свідчить офіційна біографія бронепотяга, екіпаж знищив багато танків, іншої техніки, та понад 400 одиниць живої сили. У броньованого ешелона закінчилися боєприпаси, запаси вугілля та води. Через радіограму екіпаж отримав наказ: “Боеприпасы израсходовать. Все носимое вооружение взять с собой, затворы пушек утопить в водоемах, а бронепоезд взорвать”. За версією радянської офіційної пропаганди, наказ командування було виконано. Підірвавши бронепотяг, його команда з боями прорвалася до території, контрольованої Червоною армією. 

Про подвиг пронепотяга "Комсомол Чувашії" почали чи не одразу писати. Головний посил - бронепотяг загинув, але не здався в полон. По гарячим слідам загибелі бронепотяга у 1943 році чувашський художник Н.К. Свєерчков написав масштабне полотно "Бронепоезд "Комсомол Чувашии". Доречі, пензлю Свєрчкова належить також картина 1942 року, на якій художник зобразив мітинг на Чебоксарському заводі з нагоди здачі бронепотяга "Комсомол Чувашії" в експлуатацію. В путінській росії міф про героїчний бронепотяг продовжили культивувати.

8 травня 2009 року до 64-ї річниці перемоги над над нацистами, у Белоглінському районі Чувашії було відкрито пам'ятну меморіальну дошку бронепоїзду, який, як зазначено, загинув у бою з фашистами.

25 квітня 2014 р. у виставково-історичному парку ТОВ «ОЖДХ» у Чебоксарах відбулося урочисте відкриття пам'ятної композиції «Бронепоїзд «Комсомол Чувашії». Серед прєктантів макету-пам'ятника бронепотяга - ветеран війни Григорій Корпілов, який брав участь у будівництві справжнього бронепоїзда «Комсомол Чувашії». "Григорій Давидович розповів, як будувався бронепоїзд та як його було знищено.", - повідомило чебоксарське мережеве видання «Мой город.Онлайн».

І все було б добре, якби не одне дуже суттєве "але". В останні роки на інтернет-аукціонах почали з'являтися документальні фотознімки бронепотяга "Комсомол Чувашії" на службі... німецького вермахта. На цих світлинах бронепотяг цілий-цілесенький і без найменших слідів підриву. І тут закономірно виникає багато питань, найголовніші з яких - два: хто бреше і чи варто переписувати історію?










Коментарі