ПРО ГАГАРІНА І ТРУСИ

Сьогодні 12 квітня - в день, коли московити святкують чергові свої скрєпи - 63-тю річницю польота Гагаріна в космос - в стрічках новин нерідко можна зустріти публікації про те, чим же радянський уряд і партія, крім високих державних нагород, відзначив першого космонавта Землі. 

Квартира, автівка, дача, побутова телерадіоапаратура, меблі тощо в доповнення до вражаючої (по міркам пересічних людей) грошові винагороди першому космонавту та його близьким родичам були розсекречені порівняно зовсім недавно - в 2008 році. В переліку преміальних подарунків окремо звертають на себе увагу деякі дефіцитні в ті часи речі. А саме: шість сорочок, шість пар шкарпеток, шість пар шовкової нижньої білизни, шість пар комплектів трусів та майок, шість краваток тощо. Дружина космонавта та його мати, серед іншого, отримали по шість пар панчох (про труси не відомо). А дві доньки - по шість пар дитячої білизни та інше. Батько Гагаріна серед іншого отримав 6 пар панчох (про труси так само не повідомляється). 

Виникає закономірне питання чому комплектів білизни було по шість, а не, скажімо, по п'ять чи сім? Відповідь проста. В СССР ще з 1930-их років існував 6-денний робочий тиждень. Себто, подарунки розраховувалися на шість робочих днів. Вихідний день - неділя - до уваги не брався. Гагаріну, можна сказати з трусами повезло. Бо коли б він вперше злітав в космос не 1961-му, а в 1967 році, то партія й уряд, швидше за все, відзначили б його не шістьма парами трусів, а п'ятьма. Адже саме в 1967 році ЦК КСС і Рада Міністрів СССР ухвалили постанову про перехід на п'ятиденний робочий тиждень з двома вихідними.

Коментарі